IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гърците зареждат един от най-скъпите бензини в света

През тази година правителството увеличи акцизите върху горивата с цел да набере повече приходи в бюджета

14:23 | 09.01.17 г.
<p>
	Снимка: <em>архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

С последните мерки на гръцкото правителство цената на безоловния бензин в Гърция достигна печален рекорд – шестата най-висока в света. По отношение на дизела южната ни съседка се нарежда сред първите 15 в световен мащаб, изчислява „Катимерини“.

От началото на година Атина увеличи акцизите върху горивата в опит да намери още 670 млн. евро приходи в бюджета. Акцизът върху бензина вече е 0,70 евро на литър.

В същото време обаче в Гърция непрекъснато се отчита намаление на потреблението – още от първите спасителни програми за страната, започнали през 2010 г. Оттогава досега продажбите на безоловен бензин са намалели с повече от 1 млн. литра на годишна база.

За жителите на островите ситуацията е най-тежка. В бензиностанциите безоловният бензин се продава за 1,93 евро за литър. Това ниво е по-високо спрямо регистрираните цени в Хонконг, където се продава най-скъпият бензин в световен мащаб.

Медиите в Гърция коментират, че правителството демонстрира увереност, че ще се справи със заложените в бюджета цели. Управляващите обаче имат своите опасения за данъчните приходи.

„Катимерини“ отбелязва, че през 2016 г. в хазната не са влезли очакваните приходи от акцизите върху горивата. В най-добрия случай приходите от акцизи ще бъдат с 51 млн. евро по-малко спрямо миналата година до около 4,12 млрд. евро, сочат предварителните разчети. За втора поредна година Атина не успява да събере очакваните приходи от горивата, посочва още изданието.

Освен по-високите цени на горивата, заради увеличаване на данъци и акцизи през 2017 г. в Гърция поскъпват още телефонните услуги, кабелната телевизия, цигарите и кафето. Повишават се и осигуровките за самоосигуряващите се предприемачи.

Според наблюдатели Атина бързо трябва да намери начин да ограничи дела на сивия сектор от икономиката, за да изпълни заложените в бюджета цели за тази година. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:45 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още