IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хайко Маас: Германия няма да вземе участие в мисията на САЩ в Ормузкия проток

Германският външен министър отхвърли възможността страната да се присъедини към операцията за опазване на търговията в един от най-важните петролни маршрути в света

22:30 | 31.07.19 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Хайко Маас: Германия няма да вземе участие в мисията на САЩ в Ормузкия проток

Германия няма да участва в оглавена от САЩ военноморска мисия за опазване на сигурността в Ормузкия проток, който е близо до Иран, заяви германският външен министър Хайко Маас, цитиран от Ройтерс. 

Подчертавайки, че Германия иска да избегне по-нататъшна ескалация на напрежението в района, Маас каза пред журналисти по време на визитата си във Варшава, че военно решение няма.

"Германия няма да участва в морска мисия, представена и планирана от САЩ", каза германският първи дипломат.

На обща пресконференция с полския си колега Яцек Чапутович Маас каза още, че Полша и Германия искат заедно да съхранят паметта за престъпленията на нацистите през Втората световна война.

Маас пристигна в полската столица по повод 75-ата годишнина от началото на Варшавското въстание, предаде ТАСС. Той изтъкна, че 75 години след въстанието Германия и Полша си имат доверие и споделят общи ценности.

Министър Чапутович каза, че във Варшава следят дискусиите в Германия за построяването в Берлин на паметник на полските жертви във войната. Той изтъкна, че такъв паметник може да стане място за възпоменание на жертвите, като той има и образователна функция.

"Това е важен символичен жест, свидетелстващ за германското разбиране на полското чувствително отношение към историята", подчерта Чапутович.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:49 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 7 rate down comment 9
cum on ABBA face
преди 4 години
до двамата пациенти на психодиспансера- северна Монголия се разпада и вие не може да спрете това
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 6
дядя Вова
преди 4 години
Американците са уморени, защото каквото каза дядя Вова, не им дава време да си вземат дъх:https://***.youtube.com/watch?v=J9TFvKivcKM
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още