IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хамънд: Brexit без сделка ще удължи строгите икономии

Според финансовия министър може да е необходим нов бюджет, ако не се постигне сделка с ЕС

14:03 | 28.10.18 г.
<p>
	Британският финансов министър Филип Хамънд.&nbsp;<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Британският финансов министър Филип Хамънд. Снимка: Ройтерс

Британското правителство ще се нуждае от нов данък и разходни планове и може да удължи политиката на затягане на коланите, ако не постигне споразумение с Европейския съюз, каза британският финансов министър Филип Хамънд, цитиран от Bloomberg.

След като анализ от миналата седмица показа, че Brexit без сделка ще доведе почти до застиване на британската икономика догодина, Хамънд заяви, че „честно казано трябва да имаме нов бюджет, който определя различна стратегия за бъдещето“ при такъв сценарий.

„Ще предприемем подходящи фискални мерки, за да защитим икономика, да се подготвим за бъдещето и да поемем в нова посока, която да гарантира успеха на Великобритания независимо от обстоятелствата“, заяви Хамънд в интервю за Sky News в навечерието на ежегодното си изказване за бюджета.

Английската централна банка (АЦБ) може би също трябва да предприеме действия евентуално чрез промяна на лихвените проценти, добави той.

Хамънд е подложен на натиск да прекрати намаляването на разходите, което е в сила почти от десет години. То ограничи публичните услуги и увеличи подкрепата за опозиционната Лейбъристка партия и нейния лидер Джеръми Корбин. Партията, която се радва на почти същата подкрепа от избирателите като Консервативната партия, съобщи, че Великобритания трябва да заделя над 100 млрд. паунда (128 млрд. долара) за публични услуги, за да преобърне последиците от строгите ограничения.

Говорителят по финансовите въпроси на партията Джон МакДонъл заяви, че Хамънд явно иска Brexit без сделка и го обвини в „самодоволство“ във връзка с преговорите с Европейския съюз.

„Той се отметва от думите си. Явно е приел Brexit без сделка и иска да сме като Сингапур, нещо като данъчен рай, който ще подкопае промишлената ни база“, допълни МакДонъл след излъчването на интервюто на Хамънд.

Премиерът Тереза Мей инструктира финансовия министър да намери допълнителни 200 млрд. паунда на година за Националната здравна служба и обяви „край на строгите ограничения“ в реч на конференцията на партията си по-рано този месец.

Хамънд ще обещае допълнителни средства за социални грижи за възрастни хора и за въоръжените сили, съобщава Mail on Sunday. Той също така ще обяви най-малко 250 млн. паунда за затвърждаване и разширяване на оптичните мрежи в училища, библиотеки и други държавни обекти, допълва Sunday Telegraph.

„Той със сигурност получи „мисия невъзможна“ от премиера, ако не постигнем сделка за Brexit, която поставя работните места на първо място“, казва Франсис О’Грейди, генерален секретар на Конгреса на профсъюзите.
Твърдолинейните привърженици на Brexit като консервативния депутат Джейкъб Рийс-Мог призоваха Хамънд да обяви по-радикални мерки в бюджета си, вместо да чака резултат от преговорите с ЕС.

„Сега трябва да обявим как ще се справим с напускането на споразуменията за Световната търговска организация“, заяви Рийс-Мог. Той призова финансовия министър да намали митата върху всички стоки, произвеждани извън Великобритания и да понижи ДДС за стоки, които сега са по-скъпи заради правилата на ЕС като слънчеви панели и санитарни продукти за жените.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:06 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още