IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хамънд: Франция опитва да отслаби лондонското Сити

Британският финансов министър призова за алтернативни пътища за растеж, които да компенсират загубата от бизнеса в Европа

17:32 | 06.08.18 г. 3
<p>
	Британският финансов министър Филип Хамънд.&nbsp;<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Британският финансов министър Филип Хамънд. Снимка: Архив Ройтерс

Британският финансов министър Филип Хамънд е предупредил високопоставени представители в лондонското Сити да се подготвят за ръководен от Франция опит на Европейския съюз да отслаби сектора на финансовите услуги във Великобритания след Brexit, което може да доведе до възможна загуба на достъп до европейските пазари, съобщава Financial Times.

Хамънд призова ръководителите в сектора на финансовите услуги да работят с министерството на финансите и Английската централна банка (АЦБ), за да разработят „алтернативни пътища за растеж“, главно на нововъзникващи пазари, които да компенсират загуба от бизнеса в Европа. Той е казал още на частна среща с лидерите на Ситито, че не трябва да очакват от него да намали данъците за бизнеса „в следващите няколко години“ въпреки предупрежденията на американски банки, че Лондон губи конкурентноспособността си спрямо Ню Йорк.

Хамънд е заявил, че „настоящите ниски данъчни ставки в САЩ са неустойчиви“, става ясно от записки на един от участниците в срещата на Downing Street 11 на 16 юли, с които Financial Times разполага. Високопоставени представители на министерството на финансите смятат, че Доналд Тръмп ще загуби следващите президентски избори в САЩ и че демократите ще отменят предприетото от него намаляване на данъци, с което ще заличат фискалните предимства на Ню Йорк спрямо Лондон.

Британският финансов министър прогнозира, че първоначално ЕС ще запази близки отношения с Великобритания, за да сведе до минимум сътресения на капиталовите пазари на Стария континент, но след време Брюксел ще приеме регулации, които ще осакатят Ситито и ще „подложат на изпитание толерантността на Великобритания“. След това страната ще бъде изправена пред избор дали да се съобрази с новите регулации или да ги игнорира с последваща загуба на достъп до пазара в ЕС.

Хамънд е казал още, че само Франция изглежда заинтересована от „политически мотивирани промени в правилата“ заради желанието на Париж да изземе бизнес от Лондон. Участник в срещата с финансовия министър казва, че той е изразил притеснения на по-широката индустрия относно усилията на Франция да спечели бизнес от Ситито. През юни Франция предложи чуждестранните инвестиционни банки в трети страни като Великобритания след Brexit да не получават неограничена свобода на действие в страните членки на ЕС и да бъдат подложени на по-стриктен контрол.

Френското финансово министерство заяви, че не прави опити да подкопае лондонското Сити. „Франция иска да работи в областите, в които има синергия и възможност за координация. Франция има желание да гарантира финансова стабилност на континента и следователно съществуващите правила трябва да водят до това. Но правилата са еднакви за всички в Европа и няма да бъдат насочени конкретно срещу Великобритания“, казва се още в съобщението.

Съюзници на Хамънд не оспорват точността на коментарите, но казват, че срещата на Хамънд с френския му колега Брюно льо Мер в Париж миналата седмица до известна степен го е успокоила за френските намерения.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:49 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 12 rate down comment 1
Sakamano
преди 5 години
След Брекзита EU и GB вече няма да бъдат съюзници а конкуренти, тъй че не виждам нищо неетично в това, Франция или други европейски страни да се опитат да ги изместят от пазара на финансовите услуги, още повече, че това са услуги предоставяни предимно на държави от Европейската икономическа зона.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 1
lyusien
преди 5 години
Не Франция отслабва или се опитва да отслаби финансовия сектор в Лондон а Брексит ще направи това И регулациите са от страна на Е С а не Франция Но англичаните се опитват да прокарат принципа на "Разделяй и владей " Усърдно подкрепяни от Тръмп
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 1
khao
преди 5 години
ако му свършат оправданията да се обади на мъдуро за още
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още