Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Хамънд предлага по-високи разходи и по-ниски данъци при Brexit със сделка

Прогнозите за растежа на британската икономика през 2019 г. бяха понижени

Хамънд предлага по-високи разходи и по-ниски данъци при Brexit със сделка

Британският финансов министър Филип Хамънд. Снимка: Архив Ройтерс

Британският финансов министър Филип Хамънд заяви, че може да осигури допълнителни държавни разходи на стойност милиарди паунда или намаляване на данъците, ако парламентът разреши безизходицата около Brexit, предава Ройтерс.

Хамънд каза пред депутатите, че ще отпусне хватката си върху публичните финанси, ако спестят на Великобритания шока от напускането на най-големия търговски блок в света без споразумение.

Още по темата
Той обаче предупреди, че напредъкът, който Великобритания е постигнала с намаляването на дълга ще бъде изложен на риск без подредено излизане от Европейския съюз с преходен период.

„Надявах се, че ще направим това снощи, но съм сигурен, че ние като камара ще го направим в идните седмици“, посочи Хамънд.

Във вторник парламентът отхвърли предложения план за Brexit от премиера Тереза Мей за втори път, малко повече от две седмици преди определената дата за напускане на ЕС.

„Излизане без споразумение ще означава значително нарушаване на икономиката в краткосрочен и средносрочен план и по-малка и не толкова просперираща икономика в дългосрочен план, отколкото ако напуснем със споразумение“, заяви Хамънд в речта си пред парламента.

„По-висока безработица, по-ниски заплати, по-високи цени в магазините. Не за това гласуваха британците през юни 2016 г.“, допълни той.

Очаква се депутатите да гласуват по-късно днес срещу Brexit без сделка, а в четвъртък – в подкрепа на правителството, което се стреми към отлагане на излизането на Великобритания, планирано в момента за 29 март.

Новите фискални прогнози за полугодието показват, че публичните финанси на Великобритания поне в краткосрочен план са в по-добра форма, отколкото през октомври, когато Хамънд направи изявлението си за годишния бюджет въпреки по-слабите перспективи за икономиката на страната.

Хамънд заяви, че разполага с фискален резерв от 26,6 млрд. паунда, предназначени да помогнат на британската икономика – например чрез допълнителни разходи или понижаване на данъците. Това е повече от обявените по-рано 15,4 млрд. паунда.

В изявлението си за бюджета през октомври Хамънд отново посочи възможността за по-високи разходи или намаляване на данъците, ако парламентът подкрепи плана на правителството за Brexit. Британският парламент отхвърли плана през януари, както и вчера.

Хамънд обяви и официалните прогнози за икономическия растеж през 2019 г., който ще бъде по-нисък от очакванията през октомври.

Според прогнозите брутният вътрешен продукт ще нарасне с 1,2% през 2019 г. спрямо прогнозираните през октомври 1,6%. Освен това се очаква икономическият растеж през 2020 и 2021 г. да достигне съответно 1,4% и 1,6% спрямо прогнозираните през октомври 1,4% за двете години.

Как коментира темата пред Bloomberg Ричард Уитман, професор по политически науки и международни отношения, w Университетa Кент, вижте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria!

гледано: 2201   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
ЕНП получава 173 места в ЕП, социалистите са със 147