IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ханс-Вернер Зин: Финансовата стабилност на Германия е в опасност

Федералната република все по-силно се въвлича в кризата, смята ръководителят на института Ifo

18:58 | 02.07.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Президентът на IFO Ханс-Вернер Зин. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Президентът на IFO Ханс-Вернер Зин. Снимка: Ройтерс

От гледна точка на президента на германския институт за икономически изследвания IFO Ханс-Вернер Зин срещата на върха на ЕС не е постигнала много за спасяването на еврото. В същото време обаче Германия се въвлича все по-силно в глобалната криза. „Wall Street, Ситито в Лондон и банките на Франция са спасени. А ние сега се ангажираме с изплащането на дълговете на най-южните европейски банки", казва икономистът в интервю за Handelsblatt

„Германската държава е въвличана все по-дълбоко в южноевропейската криза и инвеститори от цял свят, които спекулираха до последния момент, ще бъдат издърпани от бездната", казва Зин. Финансовите пазари сега ще бъдат успокоени, защото е намерен начин да се изконсумира германското богатство. "Финансовата стабилност на Германия обаче е в опасност", предупреди Зин.

Върху Ангела Меркел е бил оказан силен натиск от чужбина, на какъвто нито един германски канцлер след войната не е бил подлаган. „Имаше организиран лов на вещици. За да получат достъп до парите ни, обвиниха Германия в имперски апетити и прогнозираха, че мразим народите ", каза Зин. Ангела Меркел не е успяла да издържи на напрежението и е склонила на отстъпки. „Сега гражданите, върху чието имущество искат да посегнат, може да се надяват само на Конституционния съд". Грешката е направена още през май 2010 г. с EFSF. „Чувствителността на Германия към външен натиск бе същевременно поканата за изнудване за все повече пари с нарастващ натиск", казва икономистът.

Че заемите, издавани от ESM, няма да са приоритет в бъдеще, а с еднаква важност, е нова опасност според Зин. „Върховенството на Спасителя е същността на всяка заповед за обявяване в несъстоятелност", казва той. И МВФ помага само при това условие. Позицията на Германия е била спасяването винаги да се организира само с МВФ и съгласно неговите правила. „Условието да даваме пари, само ако и МВФ го прави, бе заложено още в договора за ESM." Сега има и условие да помагаме най-малко в съответствие с правилата на МВФ. Зин: „Европейските договори остаряват, преди още мастилото да е изсъхнало".

И във фискалния пакт Зин не вижда защита на покровителите на богатството: „Пактът се възприема сериозно само в Германия", каза икономистът. "Той е плацебо - както навремето Пакта за стабилност и растеж". Страни, към които капиталовият пазар питае недоверие, не трябва да представят политически граници на дълга. „Ако искате да ограничите заемането, е достатъчно да им даде по-малко обществен кредит." Кодексите на поведение произвеждали само битки и неприятности. 

Междувременно федерацията на германската промишленост (BDI) обаче изцяло застана зад спасителните мерки за еврозоната на канцлера Ангела Меркел: „Федералното правителство остава вярно на своята философия: никаква услуга без насрещна услуга", казва генералният директор на BDI Марк Кербер пред Handelsblatt.

Финансов ангажимент без насрещен ангажимент под формата на структурни промени е изключен, няма да има празни чекове, заяви Кербер относно спасителните решенията на ЕС. Причината за твърдата линия според BDI се крие в изпълнението на структурните промени в страните-бенефициенти: "Човек може да остане с впечатлението, че темпото на реформи спада", заяви Кербер.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:07 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още