IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

HeidelbergCement среща затруднения в Италия

Антикартелните органи в страната са наложили глоба от 84 млн. евро на дъщерната компания Italcementi

09:44 | 08.08.17 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: компанията</em></p>

Снимка: компанията

Германската компания за производство на цимент HeidelbergCement AG среща сериозни затруднения в Италия.

Антикартелните органи са наложили на придобитата през октомври дъщерна компания Italcementi S.p.A. глоба в размер на 84 млн. евро, заяви вторият по големина германски производител на строителни материали. При нарушението става дума за предполагаема пазарна координация между конкуренти на италианския пазар на сив цимент и координирани завишения на цените.

Обвиненията се отнасят за пазарно поведение от периода между януари 2011 г. и януари 2016 г., когато Italcementi все още не принадлежеше на HeidelbergCement.

Italcementi ще оспорва глобата пред съда, тъй като компанията смята, че обвиненията са необосновани и тя не е нарушавала законите.  

През 2015 г. германската компания плати 1,67 млрд. евро за 45% от дяловете на италианския си конкурент. През октомври HeidelbergCement придоби и остатъчния дял в сделка, която допълнително консолидира европейската индустрия за производство на строителни материали. По този начин германският концерн се превърна в един от най-големите в света производители на интегрирани строителни материали с водещи пазарни позиции в сферата на агрегатите, цимента и готовия бетон. След придобиването на Italcementi компанията има около 63 хил. служители на повече от 3 хил. места в около 60 страни.

В България HeidelbergCement е представена от втората половина на 2016 г. след придобиването на Italcementi Group. Italcementi навлезе на българския пазар през 1998 г. след придобиването на „Девня Цимент“, компания със завод до Варна. Второ придобиване бе извършено през 1999 г., когато италианската група купи „Вулкан Цимент“, която има завод до Димитровград. 

Италианското дружество е инвестирало над 340 млн. евро в България и е сред най-големите инвеститори в страната. Сумата включва както придобиването на съществуващ бизнес за производство, така и значителни инвестиции за модернизирането на съоръженията.

Последната инвестиция на Italcementi е построяването на нова производствена линия в завода „Девня Цимент“ за 160 млн. евро. Новата линия, завършена през 2014 г. и работеща на пълни обороти от пролетта на 2015 г., е с годишно производство от 1,7 млн. тона цимент.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:01 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още