IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

HeidelbergCement увеличава печалбата и в кризисната 2020 г.

Вторият по големина производител на цимент в света след Lafarge-Holcim възнамерява да играе новаторска роля при намаляването на емисиите въглероден диоксид

17:06 | 23.02.21 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Въпреки причинените от пандемията на коронавируса затруднения производителят на строителни материали HeidelbergCement увеличава резултата от дейността си миналата година. Коригираната оперативна печалба се е увеличила с 6,1 процента до 3,7 милиарда евро, обяви листнатата в състава на индекса Dax компания във вторник. Така тя се справи малко по-добре, отколкото очакваха анализаторите.

Първото блокиране през пролетта доведе до колапс на продажбите и приходите, който не беше напълно наваксан през годината. HeidelbergCement продава по-малко цимент, инертни материали и готов бетон. На сравнима база приходите са намалели с 4,6% до 17,6 милиарда евро, предава DPA.

Книжата се търгуват с лек спад от 1,8 на сто до 65,46 евро за брой.

„Успяхме да компенсираме напълно свързания с коронавируса спад на продажбите чрез последователна дисциплина на разходите“, каза главният изпълнителен директор Доминик фон Ахтен. HeidelbergCement е спестила около 1,3 милиарда евро - повече от целта. Нетният дълг е спаднал с около 1,5 млрд. до 6,9 млрд. евро.

За текущата година ръководството очаква възходяща тенденция на много пазари, ако няма пандемия. „Стартирахме добре през 2021 г.“, обясни Фон Ахтен. Той очаква попътен вятър от страна на инфраструктурни програми на някои важни пазари и от частното жилищно строителство. Като цяло обаче ситуацията все още не била лесна за прогнозиране.

Вторият по големина производител на цимент в света след Lafarge-Holcim възнамерява да играе новаторска роля при намаляването на емисиите от въглероден диоксид. Нетните емисии на особено енергоемкото и следователно вредно за климата производство на цимент трябва да паднат под 525 килограма на тон до 2025 г. и следователно - с 30 процента в сравнение с 1990 г. До 2030 г. стойността трябва да падне под 500 килограма. Тук улавянето на въглеродния диоксид ще играе основна роля.

За да се постигне целта, бонус плащанията за мениджъри ще бъдат свързани с постигането на целите за намаляване на CO2 от тази финансова година. „Ще се заемем директно с въпроса за въглеродния диоксид и ще го решим. Ще направим производството на бетона въглеродно неутрално в дългосрочен план“, казва шефът на HeidelbergCement в скорошно интервю за Ройтерс. Стратегията има пълна подкрепа от надзорния съвет и инвеститорите. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:02 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още