IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Hitachi купува британския ядрен проект на E.ON и RWE за 1,1 млрд. долара

Днес стартираме 100-годишната ни програма във Великобритания за осигуряване на дългосрочна, сигурна и достъпна енергия, заяви президентът на японската компания

14:20 | 30.10.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Президентът на Hitachi Хироаки Наканиши. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Президентът на Hitachi Хироаки Наканиши. Снимка: Ройтерс

Hitachi Ltd. се споразумя да купи проекта за изграждане на ядрени мощности във Великобритания Horizon Nuclear Power от E.ON AG и RWE AG, съобщава Bloomberg.

Сделката между Hitachi и двете най-големи германски компании за комунални услуги, която ще бъде приключена следващия месец, е на стойност 696 млн. британски лири, или 1,1 млрд. долара. 

С продажбата на Horizon и планираното оттегляне на E.ON от проекта за изграждането на ядрен реактор във Финландия, обявено миналата седмица, и двете германски компании вече нямат участие в ядрения сектор.

E.ON и RWE решиха да продадат Horizon, след като Германия обяви, че ще затвори всичките си реактори след миналогодишната ядрена катастрофа в Япония.

Според анализаторите сделката е изгодна за Великобритания – една от трите западноевропейски страни (наред с Франция и Финландия), които имат планове да строят нови ядрени мощности. Лондон е предвидил 110 млрд. лири за замяна на остаряващи ядрени реактори и рехабилитация на електропреносната мрежа.

Сделката ще помогне на Hitachi до края на март 2021 г. почти да удвои продажбите на електричество от ядрени мощности. След стартирането на реакторите компанията очаква годишната й печалба да достигне 360 млрд. йени (4,5 млрд. долара).

„Президентът на Hitachi Хироаки Наканиши се е насочил към чуждестранните пазари, тъй като перспективите за развитието на ядрената енергетика в Япония не изглеждат оптимистични, след като правителството в Токио прие програма за постепенно закриване на всички ядрени централи в страната“, казва Йошихару Изуми, анализатор на JPMorgan Chase & Co в Токио.

Британските компании Babcock International Group Plc, Rolls- Royce Holdings Plc и канадската SNC-Lavalin Group Inc. ще се присъединят към Hitachi при „планирането и изпълнението“ на проекта, обяви японската компания.

„Днес стартираме нашата 100-годишна програма във Великобритания за осигуряване на дългосрочна, сигурна и достъпна енергия, която не оказва влияние върху глобалното затопляне“, изтъква Наканиши.

Hitachi планира да построи две или три ядрени централи с капацитет около 1,3 гигавата всяка. Те ще са разположени в Уилфа, Айнджълсей и Олдбъри в графство Глостър.

Според разчетите на проекта първият реактор ще заработи през първата половина на 2020 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:13 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още