Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Hitachi се отказа от ядрените проекти във Великобритания

Компанията ще вземе еднократна такса, тъй като преговорите с британското правителство за финансиране са преустановени

Hitachi се отказа от ядрените проекти във Великобритания

Снимка: Ройтерс

Бъдещето на британската ядрена енергетика е поставено на карта. 

Японският конгломерат Hitachi Ltd. реши да последва примера на Toshiba Corp и обяви, че се отказва от своя проект Wylfa, съобщи Bloomberg, позовавайки се на информация от японския вестник Nikkei. 

Още по темата

По този начин планът на Обединеното кралство за възраждане на ядрената енергетиката изпада в състояние на неизвестност, след като през изминалата година Toshiba също се оттегли от разработването на друг ядрен проект.

Британското правителство постави ядрената енергия в основата на своя план за привличане на 100 млрд. паунда (130 млрд. долара) чрез инвестиции за модернизиране на старите реактори.

Ядрената технология се разглежда като ключов аспект в бъдещия енергиен микс на страната, допълвайки нарастващия дял на енергия от вятърни и слънчеви централи.

Но бъдещето на този план започва да потъва във все по-гъста мъгла, след като Hitachi обяви, че се оттегля от проекта Wylfa в Северен Уелс.

Компанията ще плати еднократна такса, тъй като преговорите с британското правителство за финансиране са преустановени, съобщава Nikkei.

След оттеглянето на Toshiba от проекта Moorside през ноември миналата година Обединеното кралство остава само с плана на френската Electricite de France SA за изграждане на атомната електроцентрала Hinkley Point C, около който също текат противоречия заради големите закъснения и високите разходи.

Ядрената енергия стои в основата на британския енергиен микс от десетилетия. Но за да остане това така, осемте атомни централи на британската EDF Energy ще трябва да бъдат заменени от нови такива.

Трагедията „Фукушима“ накара редица европейски страни да се откажат от идеята за развитие на ядрената енергетика. През 2011 г. Великобритания реши да запази своя курс, тъй като този тип енергия е значително по-благоприятен за климата ѝ в сравнение с изкопаемите горива.

„Британските политици ще продължат да работят за напредъка на ядрената енергетика, като ще се наложи да предложат по-атрактивни условия на разработчиците, за да са сигурни, че проектите ще бъдат завършени“, твърди Елчин Мамадов, анализатор в Bloomberg Intelligence в Лондон.

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
Италия иска да е най-добрият приятел на Тръмп в Европа