IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Холандия приема нови идеи за възстановителния фонд, но сделката все още е далеч

Борисов вижда път за компромис с ангажирането на финансовите министри в наблюдението на новия дълг

17:54 | 18.07.20 г.
<p>
	<em>Снимка: EPA/БГНЕС</em></p>

Снимка: EPA/БГНЕС

Холандия е приветствала нови предложения по огромен фонд за стимулиране на икономиката в ЕС в събота през втория ден от преговорите между лидерите на блока, въпреки че окончателната сделка за съживяване на задушения от коронавирусната пандемия растеж остава далечна, пише Ройтерс.

Преговорите в петък за това кой трябва да контролира как се разходват парите навлязоха в задънена улица, тъй като холандският премиер Марк Рюте се противопостави на колегите си от ЕС след 13-часови преговори на срещата на върха в Брюксел.

След като пандемията нанесе на много европейски икономики най-големия си икономически шок от Втората световна война насам, лидерите се стремят да договорят възстановителен фонд на стойност 750 млрд. евро (856 млрд. долара) и бюджета на ЕС за 2021-2027 г. на стойност над 1 трлн. евро.

„Правя това за цяла Европа, защото също така е в интерес на Испания и Италия да излязат от тази криза със сила“, заяви Рюте пред репортери рано в събота, имайки предвид двете най-засегнати от пандемията страни членки на ЕС.

Позицията на Холандия отразява дълбокото разделение в блока в момент, когато ръководителите на Европейската комисия се стремят към мандат да заемат милиарди евро от капиталовите пазари за първи път.

Фискално консервативни страни като Австрия, Дания и Швеция настояват всеки нов дълг да бъде строго контролиран.
Европейският парламент също трябва да одобри сделки на лидерите.

Българският премиер Бойко Борисов заяви, че вижда път за компромис с ангажирането на финансовите министри на страните членки на ЕС в наблюдението на новия дълг, а не само Европейската комисия.

Но евродепутатът Ги Верхофстад отхвърли в Twitter въвличането на финансовите министри, обезпокоен, че парламентът може да бъде заобиколен. „Възстановителният фонд не може да бъде претекст за подкопаване на демокрацията в ЕС“, отбеляза той.

Нови предложения

Лидерите на Франция, Германия, Холандия, Испания, Италия и Комисията също проведоха разговори, срещайки се във формат, който преди време беше използван за обсъждане на облекчаването на гръцкия дълг, въпрос, който занимаваше блока години наред.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел, който председателства срещата на върха, представи нови предложения, видени от Ройтерс, опитващи да намерят решение на холандските искания.

„В крайна сметка това е пакет от мерки и има още много проблеми за разрешаване. Но предложението по управлението на Мишел е сериозна стъпка в правилната посока“, заяви холандски дипломат. „Много проблеми остават и дали ще ги разрешим зависи от идните 24 часа“, допълни той.

Точният размер на новия бюджет на ЕС и до каква степен трябва да се използват средствата за стимулиране на реформи или дали страните да връщат пари, ако не се придържат към демократичните стандарти, са въпроси, които още не са разрешени.

Унгария, подкрепена от евроскептичния си съюзник Полша, заплаши да наложи вето на целия пакет от мерки заради предлагания нов механизъм за замразяване на средствата за страни, които не се придържат към демократичните принципи.

Според новите предложения делът на грантовете във възстановителния фонд за 750 млрд. евро ще бъде намален до 450 млрд. долара спрямо предвижданите преди това 500 млрд. долара.

Те също така призовават за „извънредна спирачка“ за изплащането на средствата, за да се успокоят страните, които искат условия за грантовете и предпочитат най-тежко засегнатите страни от коронавирусната криза да вземат заеми.

Предложенията предвиждат още увеличаване на отстъпките по дългосрочния бюджет на ЕС за Австрия, Дания и Швеция.

“Не сме в края на преговорите, но това поне осигурява основа за преговори“, посочи дипломат от ЕС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:18 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още