IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Холандският премиер започва преговори за коалиционно правителство

Народната партия за свобода и демокрация, християндемократите, D66 и Зелените леви се срещнаха за проучвателни разговори

16:51 | 23.03.17 г.
<p>
	Марк Рюте. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Марк Рюте. Снимка: Архив Ройтерс

Народната партия за свобода и демокрация (VDD) на холандския министър-председател Марк Рюте и още три партии се съгласиха да започнат преговори за съставяне на управляваща коалиция, но предупредиха, че между тях има сериозни различия, които е необходимо да бъдат преодолени, за да се постигне споразумение, предадоха световните агенции.

VDD, християндемократите, D66 и Зелените леви се срещнаха за проучвателни разговори, а техните лидери казаха, че са готови да започнат по-формални обсъждания.

"Аз съм готов за преговори в тази конфигурация, а същото важи за другите", заяви Рюте след първоначалните обсъждания. По думите му обаче "политическите различия между тези партии са значителни".

VDD спечели парламентарните избори миналата седмица, но ще се нуждае от коалиционни партньори, за да състави правителство. Наблюдатели очакват преговорите да бъдат продължителни.

Лидерът на Зелени леви Йесе Клавер заяви, че не е ясно дали преговорите ще успеят и каза, че ще се стреми да се придържа към идеалите на своята партия, включително повишаване на разходите за възобновяема енергия и приемане на бежанци.

"Готови сме за по-нататъшни разговори с другите партии, за да видим дали значителните различия между нас могат да бъдат преодолени", заяви той.

За да бъде постигнато споразумение между VDD и Зелениte леви, ще трябва да бъдат направени сериозни компромиси, като се има предвид, че партията на Рюте водеше предизборна кампания с обещание за нулева имиграция.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:11 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още