IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Холандският външен министър оцеля след вот на недоверие в парламента

Стеф Блок се извини за изказването си, че мултикултурните общества никога не биха могли да са мирни

21:37 | 05.09.18 г.
<p>
	Холандският външен министър Стеф Блок. <em>Снимка: Архив Ройтерс&nbsp;</em></p>

Холандският външен министър Стеф Блок. Снимка: Архив Ройтерс 

Холандският външен министър Стеф Блок оцеля след вот на недоверие в парламента и се извини за изказването си, че мултикултурните общества никога не биха могли да са мирни и че бившата холандска колония Суринам е "провалена държава", предаде Ройтерс.

"Не трябваше да изричам тези думи и си ги вземам назад", каза Блок за изказването си, което е направил през юли на среща на закрити врата с холандски служители в международни организации. 

"Дайте ми пример за мултиетническо, мултикултурно общество, където туземното население все още съществува, където хората живеят в мирен обществен съюз. Аз не знам да има такова", беше заявил Блок.

След това министърът каза, че хората вероятно са генетично неподготвени за общуване с различни от тях хора и свърза политическите проблеми в Суринам с етническия състав на населението му.

Суринам е населен главно с потомци на азиатски работници и африкански роби, както и с туземци. Той бе споменат от един от присъстващите на срещата с Блок като пример за мирно мултикултурно общество. Министърът обаче отхвърли този пример и заяви, че Суринам е провалена държава.

Днес Блок заяви, че искал само да предизвика дебати на срещата и не мислел наистина това, което е казал.

"Не знам какво има в гените ни, но знам, че въпреки трудностите хората са напълно способни да съжителстват", каза днес Блок в парламента.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:37 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още