IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

HSBC може да премести централата си от Великобритания

Решението е свързано с „регулаторните и структурни реформи“, според председателя на борда на банката Дъглас Флинт

14:46 | 24.04.15 г. 2
HSBC може да премести централата си от Великобритания

Британската банка HSBC проучва възможностите за преместване на централата ѝ от Великобритания, съобщава FT. Още не е ясно обаче кога би могло да се случи евентуално преместване.

Председателят на борда на банката Дъглас Флинт съобщи, че бордът на директорите е поискал от ръководството да се направи незабавен анализ къде би било най-подходящо да се разположи централата на финансовата институция.

След обявяването на новината акциите на банката поскъпнаха с над 3 на сто.

Решението е свързано с „регулаторните и структурни реформи“, както посочва Флинт, и идва седмици преди парламентарните избори на Острова.

Според Флинт решението е част от „по-широкия стратегически преглед на позициите на банката“. „Банката има нужда да определи най-добрия начин да поддържа пазарите и клиентската си база, което е ключово за бъдещия успех“, допълва той.

Според него перспективата Великобритания да напусне Европейския съюз (ЕС) е най-значителната икономическа несигурност пред HSBC. Изданието припомня, че консерваторите обещаха референдум за членството на страната в блока, ако спечелят изборите.

По принцип HSBC редовно правеше стратегически прегледи, докато през 2013 г. не обяви, че възнамерява временно да прекрати тази практика за неопределено време.

Банката има силен и печеливш бизнес в Хонконг, откъдето премести централата си във Великобритания през 1993 г. - четири години преди връщането на територията със специален административен статут на Китай, пише изданието.

Още през 2006 г. банката съживи перспективите за ново преместване на централата заради данъчния режим на Острова.

Всички основни политически партии във Великобритания се ангажираха с увеличаване на данъците за британските банки, за да подпомогнат процеса по запълването на бюджетния дефицит.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:13 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
Vesko94
преди 8 години
Май множко им дойдоха санкциите покрай далаверите им за милиарди. Съмнявам се на политиците в Обединеното Кралство да им дреме особено от подобен тип заплахи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 4
Momchil_Matev
преди 8 години
Да дойдат в България тогава - тук има почва за всякакви своеволия, неплащане на данъци и беззаконие! Див капитализъм от най-чист вид!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още