IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

HSBC планира преструктуриране на бизнеса си в Турция

Според анонимни източници на Bloomberg британската банка се е отказала да продава недоходоносното си звено

16:34 | 17.02.16 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Британската банка HSBC се отказва от планираната продажба на бизнеса си в Турция заради затрудненията да намери купувач. Вместо това групата ще се премине към преструктуриране, съобщава Bloomberg, като се позовава на източници, запознати с процеса.

Очаква се най-голямата европейска банка да обяви официално решението си на 22 февруари, когато публикува и годишния си отчет. Представители на HSBC са отказали коментар пред информационната агенция.

През декември отново анонимни източници съобщиха, че ING Groep NV, най-голямата холандска банка, се отказва от плановете си да купи турския бизнес на британската банка до голяма степен заради регулаторни проблеми. Застоят при преговорите с ING е накарал HSBС отново да се обърне към турски банки, сред които Turkiye Garanti Bankasi и Yapi Kredi Bankasi.

През юни главният изпълнителен директор Стюарт Гъливер представи 3-годишен план за намаляване на глобалната мрежа на HSBC чрез затваряне на губещи звена и съкращаване на 25 хил. работни места. Целта на банката е до края на 2017 г. да съкрати разходите с 5 млрд. долара.

Миналата година HSBC се съгласи да продаде бразилския си бизнес на Banco Bradesco SA за 5,2 млрд. долара. В понеделник Гъливер заяви, че очаква продажбата на звеното в Бразилия да бъде финализирана до края на първото тримесечие.

Според турския вестник „Хюриет“ HSBC може да фокусира бизнеса си в Турция върху корпоративното банкиране.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:01 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още