IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

HSBC планира съкращение на 10-20 хил. работни места

Стратегията също така може да предвижда раздяла със звената на банката в Бразилия и Турция и орязване на инвестиционния бизнес

21:15 | 02.06.15 г. 1
HSBC планира съкращение на 10-20 хил. работни места

HSBC Holdings Plc може да обяви хиляди съкращения на работни места през следващата седмица, съобщи Ройтерс, позовавайки се на информация на Sky News. Идеята е част от основният "ремонт" на най-голямата банка в Европа, започнат от главния изпълнителен директор Стюарт Гъливер.

Планът на Гъливер също така може да предвижда раздяла със звената на кредитора в Бразилия и Турция и орязване на инвестиционния бизнес на HSBC.

Според информацията на Sky News съкращенията ще засегнат между 10 и 20 хил. служители. Броят все още не е окончателно определен, като Гъливер ще представи плановете си пред инвеститорите на 9 юни.

От британската банка отказаха коментар по темата пред Sky News.

Стюарт Гъливер бе назначен за главен изпълнителен директор през 2011 г., като от тогава съкрати повече от 50 хил. работни места като част от преструктурирането на банката. Въпреки това той бе подложен на натиск от страна на акционерите да направи повече, за да съживи представянето на HSBC.

Според Джим Aнтос, анализатор в Mizuho Securities Asia, допълнителни съкращения на работни места не може да бъде достатъчно, за да успокои инвеститорите.

"Цената на акциите е мъртва от няколко години насам. Това, което пазарът търси е нещо доста съществено, като нова стратегия, нова тема", каза той в интервю за Ройтерс.

"Имаше десетки хиляди съкращения на работни места вече и това не бе отговорът досега. Това е повторение на същия модел", каза още Aнтос.

Ниските лихвени проценти и по-строги регулации засегнаха HSBC повече от останалите банки през последните години, като Гъливер и екипът му не успяха да постигнат повечето от своите цели за приходите и разходите.

В отговор банката се раздели със 77 свои звена в различни части на света. През февруари кредиторът посочи, че обекти в Турция, Бразилия, Мексико и Съединените щати трябва да подобрят своето представяне, като в противен случай ще бъдат продадени.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:37 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 3
marto76
преди 8 години
И в България имаше "съкращения"! Заради недалновидната политика, водена от Цветан Василев-Фараона, от КТБ бяха "съкратени" около 1000 души! За съжаление така се получава, когато Костов е давал управлението на КТБ на пълен некадърник като Василев! Да не говорим за начина, по който отделиха изкуствено КТБ от Булбанк навремето!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още