IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

HSBC пострада от силната пазарна волатилност

Печалбата на банковия гигант се срива с 18 на сто през първото тримесечие

17:54 | 03.05.16 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Силната пазарна волатилност в началото на 2016 г. доведе до срив на нетната печалба на HSBC Holdings PLC с 18,2% на годишна основа за първото тримесечие, сочи финансовият отчет на банката, цитиран от Wall Street Journal.  Компанията посочва „трудните условия на пазара" като причина за слабото си представяне.

В периода януари-март нетната печалба на кредитора се е свила до 4,3 млрд. долара спрямо 5,26 млрд. долара година по-рано. Приходите също бележат спад - от 5,8%, през първите три месеца на годината до 14,98 млрд. долара.

Разходите по "лошите" кредити нарастват до 1,16 млрд. долара спрямо 570 млн. долара година по-рано. Основен двигател на ръста са проблемите в петролния сектор, както и затрудненията на компании от страни като Бразилия, Канада и Испания.

По-рано тази година банката обяви, че ще наложи глобално "замразяване" на възнагражденията и наемането на нов персонал до края на 2017 г., за да намали разходите си.

„Представянето ни през първото тримесечие на годината е стабилно в тежките пазарни условия, които оказват въздействие върху целия банков сектор“, коментира главният изпълнителен директор на институцията Стюарт Гъливър. „Печалбите спадат спрямо изключително силното първо тримесечие на миналата година, но увеличихме пазарния си дял на много продуктови пазари, които са от решаващо значение за стратегията ни“, допълни още директорът на HSBC.

Проблемите с развиващите се пазари се отразиха негативно и на кредитния рейтинг на HSBC, като прогнозата беше понижена преди седмица от Moody’s Investors Service до „негативна“ от „стабилна“. „Увеличаването на обвързаността между Хонконг и Китай може да доведе до потенциално негативни ефекти и в крайна степен да доведе до забавяне на растежа“, посочват от агенцията.

Има обаче и някои положителни новини - приходите от разплащателни и спестовни сметки в Хонконг се покачват с 10% спрямо година по-рано, като достигат 1,82 млрд. долара. Освен това банката е увеличила дела си на ключови пазари, като азиатският кредитен пазар и пазара на сливания и придобивания в Китай.

В момента HSBC консултира China National Chemical Corp. в сделката за придобиване на швейцарския производител на пестициди и семена Syngenta. Договорът, който се очаква да бъде на стойност 43 млрд.долара, ще се превърне в най-голямото придобиване на чуждестранна компания от китайски производител в историята, ако бъде финализиран.

Седалището на HSBC е във Великобритания от 1993 г., но финансовата институция печели по-голяма част от приходите си извън страната, основно от клиенти в Азия. Акции на банката се търгуват на борсите в Лондон, Париж, Ню Йорк и Хонконг.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:32 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още