IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

HSBC продава непечелившото си бразилско поделение

Banco Bradesco придобива бразилския бизнес за 5,2 млрд. долара

10:53 | 03.08.15 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Клон на&nbsp;Bradesco в Рио де Жанейро. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Клон на Bradesco в Рио де Жанейро. Снимка: Архив Ройтерс

Британската банка HSBC се оттегля от един от най-важните бъдещи пазари и продава своето бразилско подразделение за 5,2 млрд. долара на местния кредитор Banco Bradesco, предава Ройтерс.

Очаква се трансакцията, която включва продажбите на HSBC Bank Brasil SA Banco Múltiplo и на HSBC Serviços e Participações Ltd и подлежи на одобрение от регулаторите, да приключи до юни 2016 г., съобщи най-голямата европейска банка в понеделник. 

Покупната цена, която може да претърпи корекции, за да отрази нетната стойност на активите на двете предприятия и е равна на 1,8 пъти счетоводната стойност, е много над сумата, която анализаторите очакваха. Ройтерс съобщи на 20 юли, че Bradesco е в ексклузивни преговори с HSBC, след като предлага да плати около 12 милиарда реала, или 1,2 пъти счетоводната стойност, за HSBC Brasil.

Други източници са заявили пред Ройтерс през юни, че и Itau Unibanco Holding SA е внесла оферта на цена под счетоводната стойност за бразилския бизнес на HSBC. Bradesco, втората по големина частна банка на Бразилия, в момента се търгува на около 1,5 пъти балансовата си стойност.

HSBC е била съветвана от Goldman Sachs Group Inc., а Bradesco – от собственото си поделение за инвестиционно банкиране Bradesco BBI, JPMorgan Chase & Co и NM Rothschild & Sons Ltd.

HSBC откри поделението си в Бразилия през деветдесетте години на миналия век. HSBC Brasil има 854 клона, 21 000 служители и активи за 170 млрд. реала, което представлява около 2,3 на сто от активите в бразилската банкова система. 

Сделката ще позволи на базираната в Осаско Bradesco да намали изоставането си по отношение на активите с по-големите си конкуренти Itau и контролираните от държавата банки Banco do Brasil SA и Caixa Econômica Federal. Фокусът на HSBC Brasil върху клиенти с високи доходи се вписва добре в плана на Bradesco да повиши продажбите на специализирани финансови услуги за по-заможните клиенти и по-големите корпорации.

Междувременно британският концерн представи и финансовите си данни за тримесечието и полугодието. Силното желание на китайците за спекулации се погрижи за силен ръст на печалбата на компанията за първото шестмесечие. Печалбата преди данъци се покачва към края на юни с 10% до 13,6 млрд. долара, докато анализаторите очакваха тя да е в размер на 12,5 млрд. долара. HSBC е извлякла ползи от силното участие на частни инвеститори на борсата в Хонконг в началото на годината, пояснява банката.   

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:06 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още