Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

HSBC възобновява изплащането на дивидент въпреки срива на печалбата

Банката очерта плановете си да инвестира около 6 млрд. долара в бързо растящите пазари в Азия, особено в управлението на богатството

HSBC възобновява изплащането на дивидент въпреки срива на печалбата

Снимка: Bloomberg LP

Най-голямата европейска банка HSBC Holdings Plc заяви, че ще възобнови изплащането на дивидент и ще инвестира по-сериозно в Азия, въпреки че обяви 34% спад на годишната печалба, след като глобалният ѝ бизнес беше силно засегнат от пандемията на коронавируса, предава Bloomberg.

Най-голямата европейска банка се представи малко над очакванията на анализаторите през 2020 г., въпреки че беше засегната от загуби по заеми, отчитайки печалба преди данъци от 8,8 млрд. долара спрямо 13,4 млрд. долара през предходната година.

Още по темата

Банката очерта плановете си да инвестира около 6 млрд. долара в бързо растящите пазари в Азия, особено в управлението на богатството, и заяви, че ще се разшири „извън Хонконг“ - най-големия ѝ пазар - включително в континентален Китай и Сингапур.

През четвъртото тримесечие коригираната печалба спадна с 50% на годишна база до 2,2 млрд. долара, малко над 1,8 млрд. долара, очаквани от анализаторите. Междувременно отчисленията за обезценка за лоши заеми се покачиха с 1,2 млрд. долара до 8,8 млрд. долара за периода. Коригираната печалба преди данъци за 2020 г. се свива с 45% до 12,1 млрд. долара.

Банката заяви във вторник, че ще започне да изплаща дивидент от 0,15 долара на акция, след като забраната от страна на Английската централна банка за изплащания към акционерите бе частично отменена.

„Имахме добър старт до 2021 г. и съм предпазлив оптимист за предстоящата година“, казва в изявление главният изпълнителен директор Ноел Куин.

Куин и председателят Марк Тъкър ускоряват радикалното преструктуриране на глобалните операции на HSBC, за да повишат производителността и да спечелят скептичните инвеститори, които разпродаваха акции през последните години, коментира Financial Times.

Банката ще прехвърли капитал за 100 млрд. долара в Азия, ще премести редица световни бизнес мениджъри от централата си в Обединеното кралство в Хонконг, ще съкрати 35 хил. работни места в Европа и САЩ и ще даде тласък на плановете си да стане пазарен лидер в управлението на богатството в Азия. Освен това се водят преговори за закриване на американския бизнес за банкиране на дребно.

„През 2020 г. преживяхме икономически и социални сътресения в мащаб, невиждан от това поколение“, казва Тъкър. „Външната среда беше променена от редица фактори - включително въздействието на търговското напрежение между САЩ и Китай, Brexit, ниските лихвени проценти и бързото технологично развитие“. 

Акциите на HSBC поскъпнаха с цели 7% в Хонконг във вторник. Книжата увеличиха цената си с почти 18 процента тази година, но остават с повече от една пета под нивата си отпреди пандемията в началото на 2020 г.

По статията работиха: Бойчо Попов, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
Бавната ваксинация в Европа тревожи инвеститорите