IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хънт: Провалът на преговорите за сделка по Brexit ще доведе до предсрочни избори

При неправилен подход към преговорите ще получим избори, а не Brexit, заяви британският външен министър

16:06 | 14.07.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Джереми Хънт. Снимка: Ройтерс</em></p>

Джереми Хънт. Снимка: Ройтерс

Провалът на преговорите за сключване на споразумение по условията за излизане на Великобритания от Европейския съюз ще доведе до предсрочни парламентарни избори в страната. Това заяви в обръщение към съпартийците си, публикувано във в. „Дейли телеграф“, британският външен министър Джереми Хънт, предаде БТА.

Хънт участва в надпреварата за председател на Консервативната партия и премиер на страната.

Моля ви да гласувате с главата си, а не само със сърцето. При неправилен подход към преговорите ще получим избори, а не Brexit, отбелязва той, като предупреди за перспективата на власт да дойде Лейбъристката партия начело с „най-опасния, ултраляв лидер“ Джереми Корбин. 

По думите на Хънт най-бързият начин за осъществяване на Brexit е на парламента да се предложи такова споразумение, каквото той ще приеме.

Активистката Джина Милър предупреди в неделя, че всеки опит да се заобиколи британският парламент, за да се прокара Brexit без споразумение, ще бъде незаконен. Тя обяви намеренията си да се обърне към съда при такава ситуация, ако е необходимо, предаде Ройтерс.

Борис Джонсън, който е фаворит за следващ премиер на Великобритания, отказва за изключи възможността да прекрати парламентарната сесия, за да изпълни обещанието си, че Великобритания ще напусна ЕС на 31 октомври със или без споразумение. 

Парламентът вече неколкократно гласува срещу Brexit без споразумение, което означава, че ако Джонсън не осигури ново споразумение с ЕС, което депутатите да одобрят, той ще трябва да прибегне до прекратяване на работата на парламента.

Тази перспектива разгневи неговите съпартийци депутати, както и активисти, които заявяват, че парламентът не трябва да бъде заобикалян.

Милър, която е известна с това, че успешно оспори във Върховния съд правото на правителството да изведе страната от ЕС без гласуване в парламента, заяви, че е събрала същия екип от прависти за нов съдебен иск. 

Готови сме да влезем в съда, за да проверим законността на всеки опит да се спре работата на парламента, заяви тя в изявление.

Бившият премиер Джон Мейджър също каза миналата седмица, че ще бъде готов да се обърне към съда, ако е необходимо да се избегне конституционна криза.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:03 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още