IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хърватия избира президент

Социологическите проучвания дават преднина на сегашния държавен глава Иво Йосипович

10:17 | 28.12.14 г.
Автор - снимка
Създател
Хърватия избира президент

В Хърватия днес се провеждат президентски избори на фона на надвисналите тъмни облаци на икономическа криза, пише The Economic Times.

Сред кандидатите е и сегашният президент на страната Иво Йосипович. Сред останалите трима кандидати като най-сериозен конкурент може да бъде разгледана Колинда Грабар Китарович, издигната от опозиционната "Хърватска демократична общност", сочат социологическите проучвания. 

Според данните на социологическата агенция "Ипсус", 57-годишният Йосипович ще получи 46,5 на сто от гласовете, но за да спечели още на първия тур, той трябва да събере над 50 на сто, допълва БНР. 46-годишната Колинда Грабър Китарович, която е основният му опонент, в последните седмици събра повече подкрепа и според проучванията ще спечели 36 на сто. 

Ако никой от кандидатите не събере необходимия брой гласове, вторият тур на президентските избори ще се проведе на 11 януари 2015 година. 

Около 3,8 милиона избиратели ще гласуват в 6350 избирателни секции от 06.00 до 18.00 часа (местно време). Почти 22 000 наблюдатели, най-много в сравнение с последните няколко изборни цикъла, ще следят коректността на президентския вот.

The Economic Times посочва, че след шест години на рецесия, проблемите за хърватската икономика остават. Безработицата в страната е около 20%, а почти половината от младежите в страната са без работа. Публичният дълг пък достига 80% от брутния вътрешен продукт на Хърватия.

Правителството често е обвинявано за липсата на реформи за справяне с неефективността в публичния сектор и подобряване на инвестиционния климат, посочва още изданието. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:38 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още