IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И "Академик Черский" се включва в строителството на "Северен поток 2"

Досега строителството се извършва от кораба "Фортуна", който е с котва и това ограничава действията му

17:50 | 04.03.21 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Архив, Allseas</em></p>

Снимка: Архив, Allseas

Втори тръбополагащ кораб се включва в строителството на "Северен поток 2", съобщава S&P Platts, позовавайки се на съобщение на проектната компания на газопровода. Става въпрос за "Академик Черский", който е със система за динамично позициониране, тоест без котва, и ще може да строи в дълбоките води на датския участък.

Досега строителството се извършва от "Фортуна", който обаче е с котва, което ограничава действията на кораба.

Данните в Marine Traffic показват, че "Академик Черский" е напуснал пристанището Висмарк, където беше закотвен в последните седмици, и на пълен ход се отправя към района със строеж на "Северен поток 2". В момента в близост до "Фортуна" се намират и спомагателните кораби "Балтийски изследовател" и "Умка", плаващи под руски флаг.

Дания даде разрешение за строителството на "Северен поток 2" до края на април. С включването на "Академик Черский" работата по строителството ще може да бъде ускорена и изпълнена в срок.

На този етап не е ясно кога ще бъдат финализирани последните около 150 километра от газопровода. Общата дължина на трасето е над 2,4 хил. километра и досега да построени към 95% от инсталациите.

Заради заплахата от американски санкции от проекта са се отказали поне 18 компании, сочат медийни публикации. Една от тях е и Allseas, която полагаше тръбите по дъното на Балтийско море до края на 2019 г. Този отказ спря реализацията на проекта за почти година.

Под американските санкции попадна и "Фортуна" и нейния собственик - "КВТ - Рус", компания с капитал от 1000 рубли, регистрирана в Москва.

До есента на 2020 година "Академик Черский" беше собственост на "Газпром", но в момента не е ясно чия собственост е. В последните месеци корабът кръстосва Балтийско море между Калининград и няколко германски пристанища, свързани с проекта "Северен поток 2".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:42 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 2
vzhekoff
преди 3 години
Стоенчо пръдлето пак задейства метеоризма си и почна да пълни тръбата :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 8
Стоян Петров
преди 3 години
И на кого да вярваме? Тук април, там септември : "Строительство газопровода Северный поток-2 снова отложили, на этот раз на полгода. Теперь работы собираются закончить в сентябре 2021 года, хотя ранее дедлайн планировали на конец апреля, передает Интерфакс. И другото, защо не отчитате мнението на сенаторите от днес? Ето какво мислят те : "Сенаторы призвали президента США Джо Байдена ввести санкции против компаний, принимающих участие в строительстве газопровода Северный поток-2. Об этом сообщает ТАСС со ссылкой на агентство Bloomberg." Вчера Юнипер, а завчера Винтерхалс се отказаха от финансиране на потока. И това е без санкции. Спокойно може да го назовавате "yмрeлият" поток.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още