IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И България застава на страната на Хуан Гуайдо

Венецуелският народ трябва да получи правото сам да определи своето бъдеще, се казва в позиция на българското Външно министерство

06:40 | 05.02.19 г. 28
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Хуан Гуайдо. Снимка: Ройтерс</p>

Хуан Гуайдо. Снимка: Ройтерс

Късно във вечерните часове на понеделник България стана поредната държава от ЕС, която признава Хуан Гуайдо за временен президент на Венецуела.

В позиция на Министерството на външните работи (МВнР) се пояснява, че „венецуелският народ трябва да получи правото сам да определи своето бъдеще, основано на принципите на демократичната и правовата държава".

От МвнР припомнят, че на 26 януари ЕС, включително България, призова за спешно провеждане на свободни, прозрачни и честни президентски избори във Венецуела. Припомня се и призива на държавите членки, че ако не бъде обявено организирането на нови избори в рамките на следващите дни, ще предприемат действия, включително по въпроса за признаване на ръководството на страната в съответствие с член 233 от Конституцията на Венецуела.

„Вярваме, че г-н Хуан Гуайдо, председател на Националното събрание, като изпълняващ функциите временен президент на Венецуела, ще насрочи провеждането на свободни, честни и демократични президентски избори в съответствие с конституцията", пише в позицията, разпространена от ведомството на Екатерина Захариева.

Часове по-рано президентът на страната ни Румен Радев призова правителството „да не следва курса на големите страни членки на Европейския съюз", които в понеделник подкрепиха официално временния лидер на Венецуела Хуан Гуайдо, обявил се за наследник на президента Николас Мадуро.

„В политически план трябваше да научим урока, че ултиматумите винаги прекъсват каналите за комуникация и блокират възможностите за преговори", обяви Радев  в специална позиция. По това време вече мнозинството държави от ЕС бяха признали Гуайдо за временен президент.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:54 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

28
rate up comment 20 rate down comment 2
majnata
преди 5 години
Слугинажът в политиката и журналистиката не умира !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 16 rate down comment 4
majnata
преди 5 години
Каквото поръча блумбърг.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 20 rate down comment 4
Стефчо
преди 5 години
Каква страна, бе Бойчо - това да не е футболен мач. Вие международното право за нищо го нямате. Ако утре от Буркина Фасо обявят Цветето Караянчева за президент без да се е явявала на избори какво ще пишете ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 18 rate down comment 4
ДХДО
преди 5 години
Пред очите ни беше въведена, изключително напредничава практика на полето на дипломацията и международните отношения ВСЕКИ (без значение кой е и къде се намира), има право да обявява за легитимна (от гледна точка властовата и институционална представителност, в коя да е държава на политическия глобус), произволна персона, която си е харесал :-) В такава епоха на стремителен прогрес на човешката цивилизация, няма как да се примирим с мракобесни и отживели догми, които настояват, че някаква нация е в правото си да налага на целия останал свят, кого света да третира като легитимна политическа власт, на същата тази нация, пък бил и той издигнат посредством електорална процедура хайде, де ! :-)Мъдуро заминава, да се готви потрошенко, ако пyтин му се обиди и го разжалва, като не-легитимен :-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 15 rate down comment 5
многодобре
преди 5 години
...разумът ще надделее и този път! ....."Организацията на обединените нации няма да се присъедини към никоя страна в дискусиите, свързани с политическата криза във Венецуела, заяви генералният секретар Антонио Гутериш, предава Anadolu Agency, цитирана от "Фокус". "
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 9 rate down comment 23
Стоян Петров
преди 5 години
Наистина трябва да си *** за да пишеш тези неща. Какъв фес, когато над 50% от новородените в България са ци.га.не.та? На теб ще ти се наложи да се учиш да въртиш гьобеци. Моята е изпята, мен не ме мисли.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 21 rate down comment 10
TomaNeverni
преди 5 години
Стоенчо споко. Приготви феса и благодарение на великобритания и ко вилает *** ще има още по голяма територия.Е ще почакаш 20 г ама може и по бързо
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 13 rate down comment 23
Стоян Петров
преди 5 години
Между другото, България се освобождава по решение на великите сили сред които главна роля играе Великобритания. Русия не изчаква края на преговорния процес и веднъж получила съгласие за независимостта на страната ни, подготвя военна офанзива. Според много историци ако не бе имало военна намеса и България не се бе оформила като руски протекторат, тя би имала територия с 1/3 по-голяма от сегашната.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 28 rate down comment 10
michaelis12
преди 5 години
не знам на тия шушшляци кой им дява право да говорят от името на България ама днеска Попов е у вихъра си, всичко трие че нема му дадат жълти стотинки .... :))Аз съм в колонията и виждам з ако стаа въпрос и в коя къчма са затанали всички .... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 6 rate down comment 23
khao
преди 5 години
незнам на колко е, но за разлика от теб е чел история и има поне някаква логическа връзка в мозъка си... ти си фрапантно *** и си написал уникалните глупости ... отново !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още