IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И българка е задържана заради измама в Credit Suisse

Трима бивши банкери на швейцарската банка са обвинени в измами за 2 млрд. долара

16:52 | 04.01.19 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Логото на Credit Suisse на фасадата на офиса ѝ във финансовия квартал Canary Wharf в Лондон, Великобритания, 3 март 2016 г. <em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Логото на Credit Suisse на фасадата на офиса ѝ във финансовия квартал Canary Wharf в Лондон, Великобритания, 3 март 2016 г. Снимка: архив Ройтерс

Трима бивши банкери на швейцарската банка Credit Suisse Group AG, сред които и българка, са били арестувани в Лондон. Те са обвинени във финансова измама за 2 млрд. долара, извършени чрез фирми в Мозамбик, пише The Times.

Андрю Пиърс, Сурджан Сингх и Детелина Събева са обвинени в съдебно дело, заведено в съд в Ню Йорк, в заговор за нарушаване на американските закони за борба с подкупите и за пране на пари и измама с ценни книжа, твърди Джон Марцули, говорител на прокуратурата в Бруклин. Те са били освободени под гаранция.

Прокуратурата ще настоява всички обвиняеми да бъдат екстрадирани в Съединените щати. Обвинения са повдигнати и срещу бившия финансов министър на Мозамбик Мануел Чанг и финансовия посредник Жан Бустани - ливански гражданин, работил за компания, базирана в Абу Даби.

Прокуратурата твърди, че в Мозамбик са били учредени три компании, които са взели заеми на стойност повече от 2 млрд. долара между 2013 и 2016 г. Кредитите са били гарантирани от правителството на Мозамбик.

В изявление от Credit Suisse поясняват, че тримата бивши нейни служители са обвинени от властите в САЩ в "заобикаляне на вътрешния ни контрол" чрез измама, свързана с правителството на Мозамбик. Не е предприето никакво наказателно действие срещу самата Credit Suisse.

Обвинителният акт твърди още, че бившите банкери са осуетили вътрешния контрол на банката, като са действали с мотива за лична печалба и са опитвали да скрият тези дейности от банката. 

В края на 2016 WSJ писа, че Министерството на правосъдието на САЩ и ФБР са стартирали разследване срещу три големи международни банки за ролята им при продажбата на дълг на Мозамбик за около 2 млрд. долара, откривайки по този начин нова фаза в глобалното разследване на облигационни сделки. Според източниците на медията става въпрос за Credit Suisse Group AG, руската VTB Group и френската BNP Paribas SA.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:11 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още