Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

И дивидентният шампион на Dax е...

Дивидентите, изплатени от акционерни дружества от всички германски индекси за изминалата финансова година, възлизат на над 57 млрд. евро

И дивидентният шампион на Dax е...

Снимка: Ройтерс

Собствениците на акции в германските публични компании ще се радват на рекордно високи дивиденти през тази година. Дивидентите, изплатени от акционерни дружества на техните акционери за изминалата финансова година, възлизат на повече от 57 млрд. евро, става ясно от проучване, представено във Франкфурт. Това е с 6,6% повече, отколкото през 2018 година.

„Така рекордната сума от миналата година отново е силно надхвърлена", казва Марк Тюнглер, главен изпълнителен директор на Германската асоциация на акционерите (DSW). DSW, частният колеж FOM в Есен и изследователската платформа Dividenden-Adel са оценили данни от 596 акционерни дружества за проучването си. Дивидентът се изплаща за последната финансова година след съответните годишни общи събрания. Въпросът обаче е дали възходящият тренд ще продължи с оглед на забавянето на икономическия растеж.

Още по темата

За разлика от трите споменати института, експертите от одиторската фирма EY изследват само компаниите в Dax. Там печалбите за акционерите се увеличават по-малко - с почти три процента до общо 36,5 милиарда евро. В крайна сметка 15 от 28-те проучени компании плащат повече дивиденти от всякога. Включените в Dax Linde и Wirecard все още не са заявили какви дивиденти ще изплатят.

Според EY Allianz е дивидентният шампион през тази година, заменяйки автомобилния производител Daimler, като увеличава изплащането си с девет процента до 3,8 милиарда евро. Daimler ще разпредели на акционерите едва 3,5 милиарда евро през тази година, с 11% по-малко от предходната година. Deutsche Telekom е на трето място с 3,3 милиарда евро (плюс осем процента).

Акционерите на Eon и Adidas могат да се зарадват на най-силния плюс: енергийният доставчик увеличава изплащането си с 43% до 932 млн. евро, докато производителят на спортни стоки увеличава сумата с 26% до 666 млн. евро. В абсолютно изражение обаче Volkswagen е с най-големия принос: разпределението на дивидентите нараства с 452 милиона евро - което е 23% - до 2,4 милиарда евро.

Как изпълнителният директор на DSW Тюнглер коментира данните вижте в продължението на материала в сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

По статията работи: Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
5
 
1
преди 3 месеца
Разбира се, че Allianz.

Още от Европа
Продажбите на Philips изпревариха очакванията на анализаторите