Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

И германските провинции призовават Ангела Меркел за повече разходи

Канцлерът обаче заяви, че Германия няма да променя фискалната си политика, за да не дава лош пример на другите държави от ЕС

Местните управи в Германия все по-настойчиво призовават за увеличаване на разходите за инфраструктура. По този начин те поставят под допълнителен натиск канцлера Ангела Меркел да стимулира инвестициите на фона на забавящия се икономически растеж, пише Bloomberg.

Също като националното правителство и местните правителства се намират между влошаващите се перспективи пред растежа и желанието за постигане на балансиран бюджет, който Германия започна да преследва в отговор на дълговата криза в еврозоната.

Ден след като правителството понижи прогнозата си за растежа на най-голямата икономика в Европа, предложенията за по-високи разходи за инфраструктурни проекти, като например строеж на магистрали, са сред темите на разговорите между ръководителите на местните парламенти по време на среща в Потсдам, която и Меркел ще посети.

Германските провинции искат „траен“ финансов тласък, като според тях липсата на разходи задържа икономическото развитие в национален мащаб.

Meркел не трепна, когато вчера каза пред народните представители, че Германия няма да увеличава държавните разходи. Тя потвърди и целта за балансиране на бюджета за следващата година. Според нея сега за Европейския съюз е повече от важно Германия да се придържа към правилата и че курсът на страната й е от съществено значение. Ако Германия се отклони от фискалната си позиция, това ще накара и другите страни да направят същото.

Още по темата

Въпреки че миналата седмица канцлерът заяви, че правителството й търси мерки, които няма да застрашат бюджетната цел, като такива, насочени към инвестиции в дигитални технологии и възобновяема енергия, тя и финансовият министър Волфганг Шойбле обясниха, че възможностите за маневри са ограничени.

Според последните прогнози планът на Меркел да балансира бюджета до последния евро цент може да бъде под съмнение само ако икономическият растеж не се ускори. Освен това канцлерът пренебрегна призивите на европейските й партньори и Международния валутен фонд за повече разходи с цел стимулиране на растежа.

Ако Германия навлезе в рецесия, правителството трябва да подготви допълнителен бюджет. Подобен ход автоматично ще разсее надеждите за балансиран бюджет. На това мнение е заместник-председателят на Социалдемократическата партия Карстен Шнайдер.

По думите на Меркел ситуацията, пред която е изправена Германия, не може да бъде сравнявана с финансовата криза, която предизвика най-тежката рецесия. Причината за охлаждането на икономиката е спадащото търсене от другите държави, а не коалиционните политики на германските управляващи, смята Меркел.

По статията работиха: Свилен Колев, редактор Петър Нейков

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

0
 
6
 
2
abdul до: abdul
преди 5 години
Няма профилна снимка
с лафа : "too big to fail"
0
 
7
 
1
преди 5 години
Няма профилна снимка
Точно това се нарича ефекта на http://en.wikipedia.org/wiki/Moral_hazard . Направиш ли го веднъж няма спиране. Не се сърдете после на радикализирани крайно десни националистически фикции. Виновен е този, който направи прецедента в модерното "развито общество" - США? :-).

Още от Европа
DAX поведе зелената вълна на европейските борси днес