IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И жп участъкът Костенец-Септември ще се ремонтира с пари от Connecting Europe

При първата покана финансиране от специалния механизъм получиха жп отсечките София - Елин Пелин и София - Волуяк

15:44 | 17.06.16 г. 1
И жп участъкът Костенец-Септември ще се ремонтира с пари от Connecting Europe

Ремонтът на жп участъка от Костенец до Септември ще се финансира със средства от Механизма за свързване на Европа (Connecting Europe), става ясно от съобщение на Европейската комисия.

Стойността на проекта се оценява на над 178,2 млн. евро. По линия на механизма се отпускат 85% финансиране за осъществяването му.

Отсечката е част от линията София – Пловдив - основен транспортен коридор, който свързва Турция и България с Централна и Западна Европа. Модернизирането на трасето е приоритет. По-голямата част от него беше ремонтирана също с европейски средства по линия на оперативните програми.

Припомняме, че по линия на Механизма за свързване на Европа вече получи финансиране жп отсечката София – Елин Пелин, също част от трасето за Пловдив и границата с Турция.

Със средства от специалния инструмент за инвестиции в транспорта на ЕС се финансира и модернизацията на жп отсечката София – Волуяк, в която попада и жп възел София. Също с пари от механизма ще се работи и по проекта за подобряване на корабоплаването по р. Дунав, по който България работи съвместно с Румъния.

Общо 195 проекта получават близо 6,7 млрд. евро финансиране на този етап от Механизма за свързване на Европа. Еврокомисията се надява, че проектите ще привлекат допълнително още малко под 10 млрд. евро публично и частно финансиране.

Най-много са одобрените проекти за финансиране в Чехия и Германия – за съвместимост на жп мрежата, за въвеждане на системи за управление на трафика, модернизация на жп трасета и гари, както и на магистрали, изграждане на интермодални терминали и т.н.

Избраните проекти са предимно за обекти, които са част от основната трансевропейска транспортна мрежа (TEN-T). Сред тях са и водещи инициативи като рехабилитацията на железопътния участък Брашов – Сигишоара в Румъния, железопътната връзка Авейро – Вилар – Формозо в Португалия, строежа на железопътна линия със стандартно междурелсие по коридора Rail Baltic, изпълнението на програмата за разгръщане на SESAR и модернизирането на участък от железопътната линия E30 в Полша.

По тази покана за предложения, която беше отворена през декември, са получени повече от 400 проекта, които отговарят на условията, посочват от ЕК.

Предложеното решение за финансиране трябва да бъде официално одобрено от Координационния комитет по Механизма за свързване на Европа, който ще заседава на 8 юли 2016 г. Очаква се Комисията да приеме решението в края на юли 2016 г. След това отделните споразумения за отпускане на безвъзмездни средства ще бъдат подготвени от Изпълнителната агенция за иновации и мрежи (INEA) и ще бъдат сключени с получателите на средствата през втората половина на 2016 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:17 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
ivan.kostov.39
преди 7 години
Тия пък - само пари раздават- ОТ ДЕ ЛИ ГИ ВЗЕМАТ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още