IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И Канарските острови поискаха помощ от испанското правителство

Областта е сред най-слабо задлъжнелите, но и най-зле финансирани от държавата, а необходимата сума е 756,8 млн. евро

10:01 | 06.10.12 г. 3
И Канарските острови поискаха помощ от испанското правителство

Шести испански автономен район обяви, че ще поиска финансова помощ от спасителния фонд, създаден от централното правителство, съобщи AFP, цитирана от БТА. Канарските острови се нуждаят от 756,8 милиона евро помощ.

Областта е една от най-малко задлъжнелите, но и най-зле финансирана от държавата, поясни говорител на регионалното министерство на икономиката. Той припомни, че Канарските острови, които са популярна туристическа дестинация, получават с 802 милиона евро по-малко от останалите испански области.

В края на юни Канарските острови имаха дълг от 9,3% от брутния им вътрешен продукт, сочат данни на испанската централна банка. Те са областта с втория най-нисък дълг след Мадрид.

Преди Канарските острови помощ от спасителния фонд на испанската държава, влязъл в действие през септември, поискаха Каталуния, Валенсия, Андалусия, Кастилия-Ла Манча и Мурсия. Те се нуждаят съответно от 5 милиарда евро, 4,5 милиарда евро, 4,9 милиарда евро, 848 милиона евро и 527 милиона евро. Общата сума възлиза на над 16 милиарда евро, но правителството вече увери, че спасителният фонд ще разполага с 18 милиарда евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:25 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
Mesoiadess
преди 11 години
Явно има идея на по-късен етап и Канарите да бъдат разпродадени.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 0
Mesoiadess
преди 11 години
Не знам на какво разчитат ? Ако печелившите региони се нуждаят от средства .........
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
nobel
преди 11 години
Ето още едни, които се наредиха на опашката за парички. Може и да нямат много нужда, но логиката е, че щом за едни може, значи трябва да може за всички. Защото ако една майка дава пари на лошия си син, а не дава на добрия, тогава добрия може много бързо и лесно да стане и той лош. Продължавам да мисля, че "спасителните програми" за задлъжнелите са най-*** нещо, което може да бъде измислено и тепърва ще берем последствията. Това е все едно аз да имам 3 - 4 лоши и необслужвани кредита и банкера да търчи след мен, за да ми дава пети, шести и седми кредит. И да твърди, че ще ми дава пари докато се оправя. Което на практика означава - до безкрай.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още