IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И след излизането от Европол Дания ще може да има достъп до данни на агенцията

Страната трябва да прилага директивата за защита на полицейска информация, за да обменя данни с другите членки на ЕС

11:26 | 15.12.16 г. 3
<p>
	Снимка:<em> Европол</em></p>

Снимка: Европол

От 1 май 2017 г. Дания вече няма да бъде член на Европол. Дори и след това обаче страната ще има достъп до базите с данни на организацията. Целта е да бъдат минимизирани негативните ефекти от напускането на страната във връзка с борбата с трансграничната престъпност  и борбата с тероризма.

Възможните решения са били дискутирани от председателя на Европейската комисия (ЕК) Жан-Клод Юнкер, председателя на Съвета на ЕС Доналд Туск и властите в Копенхаген, става ясно от съобщение на Съвета.

Датчаните гласуваха на референдум още в края на миналата година с искане да продължат своето неучастие в общата политика по правосъдие и вътрешен ред. Възможността за отказ от условието беше договорена от датските власти, след като гражданите не подкрепиха на референдум Договора от Маастрихт през 1992 г.

Изключения от общата политика са възможни - Великобритания например не пожела да стане част от Шенген и от еврозоната. През лятото страната реши да напусне и ЕС.

Дания обаче остава член и на ЕС, и на Шенген. Страната има срок до 1 май 2017 г. да приложи Директива 2016/680, която се отнася до защитата на полицейска информация, както и да прилага юрисдикцията на Европейския съд и компетенциите на европейския надзорен орган за защита на данните.

По този начин страната ще има достъп до базите на Европол и да обменя информация с другите държави от общността.

Европол е създадена през 1975 г. като част от инициативата на вътрешните министри на ЕС за сътрудничество в борбата с престъпността. Агенцията е ситуирана в Договора за ЕС, подписан в Маастрихт. Седалището й е в Хага и в управлението й участва по един представител на всяка от 28-те държави в общността.

Основната задача на правоприлагащата агенция е борба с тероризма, с трафика и прането на пари и с организираната престъпност. В последните години Европол обръща все по-голямо внимание и на радикализацията и онлайн престъпността.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:19 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
majnata
преди 7 години
От 1 май 2017 г. Дания вече няма да бъде член на Европол.И защо ли ...?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още