Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Ядрената енергетика разделя все повече ЕС

Ядрената енергия е рискова, бавна и много скъпа, за да се борим ефективно с климатичните промени, смята Берлин

Ядрената енергетика разделя все повече ЕС

Снимка: Архив Ройтерс

Пет държави от ЕС - Германия, Португалия, Дания, Австрия и Люксембург, използваха климатичната конференция в Глазгоу, за да заявят своята позиция против ядрената енергетика, пише Deutche Welle. На обратния полюс са десет държави от общността, водени от Франция, които настояват, че ядрените централи са решение на въпроса с въглеродната неутралност.

В момента в ЕС върви сериозен дебат относно признаването на природния газ и ядрената енергетиката като "зелени" и подпомагащи енергийния преход. Т.нар. зелена таксономия ще покаже на инвеститорите кои проекти могат да бъдат определени като устойчиви и съответно - финансирането позволено.

Още по темата

В изявлението на противниците на ядрената енергия е записано, че следващите години ще са от ключово значение за постигането на трансформацията на европейската икономика. Затова и ЕС трябва много внимателно да прецени кои енергийни източници са устойчиви, добавяйки, че генерираният радиоактивен отпадък от ядрените централи е един от проблемите, който притеснява еколозите и поставя под въпрос дали тази енергия може да бъде определена като зелена.

Подобни са притесненията и на Европейската комисия и Брюксел още очаква заключенията на експертите относно допустимостта на ядрената енергия в таксономията. От решението на ЕК ще зависи още и дали страните от ЕС ще могат да използват пари от фондовете на общността за финансиране на подобни проекти.

Именно това са и част от притесненията на водените от Германия противници на ядрената енергия - ако ядрената енергия и природния газ бъдат одобрени, парите за възобновяеми източници като соларни и вятърни централи, няма да стигнат.

"Ядрената енергия не е решение за климатичната криза", категорична е Свеня Шулце, министър на околната среда на Германия. "Много е рискова, бавна и много скъпа за ключовите години, които ни остават, за борба с климатичните промени", допълни още тя.

DW публикува и данни, според които цената на енергията от възобновяемите източници намалява съществено през последните години. Соларната енергия е поевтиняла с 90% спрямо 2009 година и вече е по-ниска от тази на изкопаемите горива - въглища и газ, както и на цената на електроенергията от ядрената енергия. Цената на вятърната енергия намалява със 70%.

За Франция обаче ядрената енергия е решение и по-рано през тази седмица властите съобщиха за строителството на нов реактори, първия от десетилетия, и целта е да бъдат посрещнати целите за въглеродна неутралност, поставени от Брюксел.

"Ако искаме да платим разумни цени за енергия и да не зависим от чужди държави, трябва да продължаваме да пестим енергията и да инвестираме производството на нисковъглеродна енергия на нашата територия", коментира френският президент Еманюел Макрон.

По статията работиха: Деляна Петкова, редактор Божидарка Чобалигова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (17)

   1| 2    
0
 
2
 
17
evlogi до: zelka007
преди 2 седмици
Не си струва усилието.Всичко което изброяваш, е с миниатюрен пазарен дял, просто не си струва да се коментира.Няма лошо да го има, но е абсолютна илюзия да се разчита на това.То и никой не разчита на него на практика де....
4
 
2
 
16
zelka007 до: Императорът
преди 2 седмици
импе , от рассиянските енергийни проекти требе да се стои ултра надалече . особено за малка държава като нашата . ти представа имаш ли каква сума е това около 18-20млрд ... ?! ... каква огромна сума пари е ... ?! ... и с каква ръка и съзнание ще заробиш за десетки години цялата държава ... ?!
1
 
3
 
15
zelka007 до: evlogi
преди 2 седмици
ами потърси и виж колко и какво ... тука преди 3-4 години ми се упражнявахте за концентрираната слънчева светлина в чили ... не знам кво си било , не знам кви си кинти били , незнам си как със слънцето щяло да става ... ама хората си го построиха и си го синхронизираха с мрежата и си бачка , денонощен слънчев ток , без емисии , продали са всичко за 15 години напред ... в мароко това било , онова било , ама хората си строят и си ги синхронизират в мрежата и не четът форума на инвестора , демек нема как да знаят че не е възможно това ... :))) ... те така и с втечненият въздух и водородът става ... не четът където трябва и не знаят че не става ...
2
 
3
 
14
zelka007 до: Pyramid
преди 2 седмици
хехе ... имаш произведен на 30% реактор нанайси ... :))) ... имаш някои едрогабаритни части дето се правят най-продължително ... това имаш на склад ... имаш копче за балтон , но балтон нямаш ... нито имаш всичко необходимо за реакторите , нито имаш топлообменика , нито имаш машинната зала , нито имаш командната зала , нито имаш повишаваща подстанция , нито имаш далекопровод , нито имаш сгради за това ... :))) ... това е виц някакъв дето всичко ще струва 10млрд ... по света такива реактори удрят 10-13млрд само единият ... у нас разбираш ли перпетум мобиле , сигурно руснаците и пари ще ни дават още малко ... ние , ако имахме пари досега да сме го построили поне единият . ама ги нямаме ... :))) ... ние нямаме пари за 10 средни училища , че трябва да се построят и обзаведат в големите ни градове . ние нямаме пари да се построят и обзаведат 4 нови и модерни болници в големите ни градове . ние нямаме пари за метро , получаваме помощи за да го строим . ние нямаме пари дори за градинките и сметта , и там получаваме помощи . ние нямаме пари за полицейски и пожарникарски коли , а получаваме помощи за закупуването им . водният цикъл на държавата не можем да си оправим , прясна вода и пречиствателни станции ... вие тука бърборите за ядрени реактори ... :)))
2
 
3
 
13
Императорът до: zelka007
преди 2 седмици
Не пиши глупости. Ако не бе картофоглавият престъпник, сега щяхме да имаме два нови реактора - и цената щеше да я плати Росатом. За нас - 10 евроцента на киловат - фиксирана цена !!!

Още от Европа
Шолц: Германия ще действа, ако инфлацията не бъде укротена скоро