IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ядрената енергия: Двигател на икономическия растеж без въглерод

Оптимистичният сценарий за развитие на ядрената индустрия може да генерира 576 млрд. евро годишно към брутния вътрешен продукт на ЕС, сочи проучване

18:47 | 25.04.19 г. 6
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Ако Европа се отнася сериозно към процеса на декарбонизиране на икономиката с хоризонт до 2050 г., една четвърт от произведената електроенергия в пределите на Европейския съюз (ЕС) ще трябва да дойде от ядрените технологии. Това не само ще позволи на блока да постигне своите цели за силно ограничаване на въглеродните емисии, но и ще гарантира, че страните членки ще имат достъп до енергия по всяко време и ще допринесе значително за ускоряване на икономическия растеж и увеличаване на работните места, пише Euractiv. 

Ето и причините, заради които Европа трябва да се застъпи за ядрената енергия:

- всяко изразходено евро за ядрената индустрия генерира 5 евро от брутния вътрешен продукт на ЕС;

- всяко новосъздадено работно място, директно свързано с ядрената енергетика, създава още 3,2 работни позиции в ЕС.

Приносът на ядрената енергия за икономиката на ЕС

Според ново проучване на Deloitte ядрената индустрия, със своя инсталиран капацитет от 118 гигавата, понастоящем поддържа повече от 1,1 млн. работни места в Европа и генерира повече от половин трилион евро от брутния вътрешен продукт на блока.

Тези цифри са значително по-големи от вятърната и слънчевата индустрия например. Производството на вятърна енергия (с инсталирана мощност от 160 гигавата) подпомага малко над 250 хил. работни места на континента и генерира 3,1 млрд. евро от БВП на ЕС.

В същото време соларната енергия поддържа малко над 80 хил. работни места, с инсталирана мощност от 100 гигавата.

Поглеждайки към 2050 г., целите на ЕС по отношение на енергетиката очертават висок капацитет на инсталирани ядрени мощности в размер на 150 гигавата въз основа на резултатите от предишно проучване на FTI-CL Energy Consulting.

Това означава, че делът на ядрената енергия ще е приблизително 25% от общия енергиен микс на Европа през 2050 г.

Според анализа 150 GW инсталиран ядрен капацитет ще:

- поддържа повече от 3 млн. работни места годишно;

- генерира 576 млрд. евро годишно към БВП на блока;

- увеличи приходите от данъци със 110,2 млрд. евро годишно;

- осигури на европейските домакинства 490,9 млрд. евро разполагаем доход.

Икономическите ползи от поддържането на силна европейска верига на доставки на ядрена енергия не свършват дотук, тъй като индустрията може да отговори положително на много от другите предизвикателства, пред които е изправен ЕС.

Анализаторите са съгласни, че блокът трябва да ограничи значително емисиите на въглероден диоксид. Въпреки това е ясно, че ако не бъде направено това правилно, би могло да се стигне до значителни социални вълнения, свързани със загуба на работни места в промишлените отрасли, например, във въгледобивната индустрия. 

Всеки гигават ядрена енергия генерира значително повече работни места, отколкото вятърната и слънчевата такава.

Оптимистичният ядрен сценарий за 2050 г. осигурява голям брой работни места на местно ниво както в ядрената индустрия, така и при свързаната с нея верига на доставки.

Освен това ще трябва да се изгради значителен обем допълнителен ядрен капацитет, за да се поддържа една четвърт дял на ядрената енергия в общия микс, генерирайки работни места в строителната индустрия на различните страни.

Това предлага добра възможност за преквалификация на някои работници от въгледобивната промишленост в посока ядрената енергетика.

От друга страна ядрената енергетика може да осигури стабилно снабдяване с чиста електроенергия, от която ЕС се нуждае по пътя към тотална електрификация на всички промишлени процеси.

Този тип енергия може да осигури на блока лидерска позиция и в областта на иновациите.

Европейската ядрена промишленост остава силно активна в това отношение, като научноизследователските проекти водят не само до разработването на усъвършенствани реактори, но и до технологии, които могат да се използват в други приложения, свързано с медицината, телекомуникациите и дори с електрически превозни средства.

Подкрепяйки ядрената енергия и европейската верига за доставки на ядрена енергия, ЕС ще подкрепя иновациите.

Ядрената индустрия на блока е и нетен износител на стоки и услуги, генерирайки търговски излишък в размер на 18,1 млрд. евро. Очаква се тази цифра да нарасне значително до 24,8 млрд. евро до 2050 г., ако се осъществи оптимистичният ядрен сценарий.

Ръстът на ядрените мощности с капацитет от 150 GW би довел до широко разпространени икономически ползи за целия ЕС, поддържайки повече от един милион нови работни места и генерирайки стотици милиарди евро под формата на допълнителен растеж на БВП, данъчни приходи и доходи на домакинствата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:17 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

6
rate up comment 0 rate down comment 0
nikolay_grigorov
преди 4 години
200 тона ВОДОРОД на ЧАС с вода от Дунава и 2GWh нощен / извън-пиков ток от двата реактора на Козлодуй. По цени на едро на водорода ($10/kg) това прави към ДВА МИЛИОНА долара на ЧАС бруто приход. Тоест, превръщаме АЕЦа в РАФИНЕРИЯ. Плюс двата чакащи реактора на Белене, плюс още два както е по проект, плюс още два на площадката на Козлодуй, за които има разрешение, прави общо ОСЕМ реактора или 8 млн. $ на час (80 млн. на денонощие при 10 часа извън пикови), или към 30 милиарда долара годишно - кажи-речи половината ни БВП. Ако прибавим и 4GW от Мариците, 1,2GW от ТЕЦ Варна, плюс Бобов Дол и останалите, ето ни още едно цяло БВП ! И край на приказките за Бедната България - минималната заплата става 2500 евро, минималната пенсия - 1000 евро.През 2018 в света са продадени 60 милиона тона водород, има ръст от 5%. Производството на гориво е 50 пъти по-рентабилно от производството на ток. АЕЦовете може да се окажат толкова печеливш проект, че да наредим цяла броеница от тях покрай Дунава, и другаде, където има вода - язовирите и по-големите реки например. С водород под ръка и с азот или СО2 от въздуха, могат да се правят и много други скъпи и търсени на пазара неща -- https://hytechfund.alle.bg
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 4
data
преди 4 години
Само дето плановете за възобновяема енергия в ЕС говорят за нещо съвсем различно
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 1
fon
преди 4 години
Ето какво са се изпуснали да кажат в твоя "велик сайт"In October 2015 EU industry association Foratom proposed a target of commissioning 100 new nuclear power reactors between 2025 and 2045, total 122 GWe, to at least maintain the current nuclear capacity up to 2050http://***.world-nuclear.org/information-library/country-profiles/others/european-union.aspxЗа да не умре ядрената енергия в ЕС до 2050г са необходини 100 нови реактора! Не един, а 100! На българина в главата му е, че 2-3 АЕЦ-а може да се осигури ток за целия ЕС, Турция ако направи един АЕЦ ще залее югоизточна Европа с ток, никой не искал нашето Белене щото ще объркаме сметките на енергийния пазар в ЕС и всякакви подобни идиотизми леещи се с водопади от русофилия. За да кажеш, че ядрената енергетика не е на умирачка в ЕС ти трябват нови 100 реактора! Ще посочиш държавата в която те се изграждат не само на думи? Харесъл му някакъв сайт на едни от най-големите лъжци и измамници. А да си забелязъл, че фактите не съответстват изобщо на него с твърденията?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 0
fon
преди 4 години
Че Богомил Манчев е от най-активните в тази долнопробна организацийка. Там дори е набъхано повече с лобисти и адвокати отколкото с ядрени специалисти. Знам го world-nuclear.org и дори съм участвал в това да свалят някой от най-долните си лъжи от интернет, но е трудно. Примерно, правят ти списък с това кои страни "щели да строят АЕЦ". Там виждаш държави като Норвегия, Испания ... "Как стигнахте до това?" АМи говорили примерно с някой си *** от Долно *** на когото няма да ти дадат и името по телефона, от там - той става "България", а пък желанието му да се строи става на "ще се строи" и така. Я ми посочи една държава в ЕС дето ще строи нов АЕЦ та до 2050г щяло да има 25% АЕЦ? Как ще стане това физически? Не виждаш ли колко е несвързана статията с някакви милиарди и как само с някакви несвързани думи набива в главата ня някой изкуфял червен пенсионер как АЕЦ били голяма работа и без тях не може?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 0
zelka007
преди 4 години
:))) ... не е богомил манчев а група от от богомил манчовци ... The European Atomic Forum (FORATOM) is the Brussels-based trade association ... аз също не съм фен на ядрената енергетика , но тук не говорим за пристрастия , а за реалността и 2050 година и драстичното намаляване на емисиите парникови газове ... разгледай този сайт , доста грамотно е направен и информацията е много добре подредена , материалите са написани и редактирани на сравнително популярно ниво - не много но все пак . можеш да придобиеш представа за днешната ядрена енергетика :http://world-nuclear.org/много добре са подредени секцийте Nuclear Basics и Information Library . всеки един аспект на ядрената енергия е засегнат ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 6
fon
преди 4 години
Малей, по-долнопробна и несвързана пропаганда за АЕЦ не съм виждал от години. В Европа почти всичките АЕЦ - те към 99% са по над 30 години до 2050г ще бъдат масово затворени, нови няма да има и с АЕЦ в Европа сме дотук. Това да не би Богомил Манчев да го е писал и да му платил публикуването.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още