Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Ядрената индустрия: Ще подкрепим икономическото възстановяване на Европа

Представителите на сектора подчертават нуждата от атомната енергия в енергийния преход и изискват изготвяне на политика, която да улесни инвестициите в нови мощности

Ядрената индустрия: Ще подкрепим икономическото възстановяване на Европа

Снимка: Pixabay

Ядрената индустрия на ЕС е готова да играе важна роля за възраждане на екологично чиста икономика на национално и европейско ниво, изтъкват от „Форатом“ в писмо до ръководните лица от Европейската комисия (ЕК), Европейския парламент (ЕП) и Европейския съвет. Текстът на писмото е подкрепен също така от страна на „Булатом“ и АЕЦ „Козлодуй“.

В писмото, подкрепено от повече от 39 представители на индустрията, се дава ясна обосновка на това защо този сектор от енергетиката следва да продължи да се развива в условията на пандемията свързана с коронавируса, като в това са включени аргументи, свързани с опазване на околната среда, прилагане на нисковъглеродни технологии за производство на енергия, при това с 100-процентова заетост през цялата година и стабилност на производствените цени,  прилагането на ядрената енергетика в ред други важни свери на икономическия живот на хората, развиване и прилагане на високи индустриални технологии, свързани с този отрасъл, както и осигуряване на заетост на огромен брой високо квалифицирани специалисти. 

Още по темата

„Днес Европейският съюз (ЕС) и светът са изправени пред безпрецедентна здравна и икономическа криза и мерките в отговор на пандемията от COVID-19 с право представляват непосредствен приоритет за всички. Енергийният сектор в ЕС, с ядрената енергия в сърцевината си, продължава да играе важна роля в тези усилия - ние надеждно поддържаме основните енергийни доставки, като същевременно гарантираме безопасността на нашите служители, клиенти, населението и околната среда“, се посочва в писмото.

От „Форатом“ изтъкват, че 26% от произведената в ЕС електроенергия идва от ядрена енергия, която остава най-големият източник на нисковъглеродна електроенергия. Въпреки това, 50% от електроенергийния микс в ЕС все още се основава на стари технологии от изкопаеми горива, които трябва да бъдат заменени с нови източници с ниско съдържание на въглерод при прехода на ЕС към въглеродно неутрална икономика до 2050 г. В същото време ще бъдат необходими допълнителни мощности в отговор на нарастващото търсене на енергия, изтъкват от „Форатом“.

„Предизвикателството за инвестиране е огромно и стратегическото виждане на ЕК („Чиста планета за всички“) изрично признава, че ядрената енергия, заедно с възобновяемите енергийни източници (ВЕИ), ще формират гръбнака на безвъглеродния електроенергиен сектор на ЕС през 2050 г. Използваната днес ядрена технология, заедно с бъдещи иновации, изследвания и разработки в тази сфера (например усъвършенствани и малки модулни реактори), представлява отлично допълнение към възобновяемите енергийни източници за доставка на нисковъглеродна електроенергия - 24 часа в денонощие, 365 дни в годината“, се подчертава в писмото, което е адресирано до председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен, заместник-председателите Франс Тимерманс, Валдис Домбровскис, председателят на ЕП Давид Сасоли и председателя на Европейския съвет Шарл Мишел. 

Още по темата

Според „Форатом“ европейската ядрена индустрия е готова и способна да изпълни своята роля, подкрепяйки възстановяването на екологично чиста икономика, на национално и европейско ниво, като продължава да осигурява растеж, работни места (днес ядрената промишленост поддържа 1,1 милиона работни места на пряка и непряка заетост) и създаване на блага на европейско, национално и регионално равнище; изследвания и иновации; потенциал за растеж на износа; развитие към икономика с нулеви парникови емисии, като същевременно поддържа пълно съответствие със строги екологични нормативни разпоредби, включително тези, свързани с ядрените отпадъци.

Представителите на индустрията подчертават и своите изисквания в това отношение. Едно от тях е съгласуваност в разработването и в прилагането на политика, с ясни послания, които улесняват инвестициите и позволяват изграждането на необходимите нови атомни електроцентрали с ниски въглеродни емисии (големи и малки модулни реактори), както поддържането на съществуващите мощности, предоставяйки възможност за дългосрочна експлоатация, когато това е възможно.

Друго изискване е научнообоснована оценка на околната среда, която да дава възможност за бързо решение за мястото на ядрената енергия в рамките на таксономията на ЕС. Техническата експертна група (TEG) препоръчва да се изисква допълнителен анализ от квалифицирани експерти с подходящи научни и технически познания. Това трябва да стане през 2020 г., за да няма забавяне на важни инвестиции.

В писмото още се посочва, че енергийният сектор, с ядрената индустрия в основата му, продължава да играе решаваща роля, като осигурява съществен дял нисковъглеродна енергия за домакинствата и бизнеса в ЕС по безопасен, конкурентен и надежден начин и поддържа импулса на икономиката.

„Ние също така сме готови да изиграем водеща роля в икономическото възстановяване, като допринесем за изграждането на една по-чиста и по-устойчива икономика в бъдеще, към каквато всички се стремим“, изтъкват от „Форатом“.

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
Възстановяването на британската икономика от COVID -19 ще отнеме поне две години