Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Ястребовият сигнал на Джером Пауъл оцвети в червено борсите в Европа

Акциите на EasyJet поевтиняха с 1,73%, след като ръководителят на компанията заяви, че омикрон вариантът на Covid-19 оказва влияние върху краткосрочното търсене на полети

Ястребовият сигнал на Джером Пауъл оцвети в червено борсите в Европа

Снимка: Bloomberg L.P.

Основните европейски борсови индекси приключиха сесията с понижения, след като управителят на Федералния резерв на САЩ Джером Пауъл сигнализира, че служителите на централната банка на най-голямата икономика в света могат да прекратят пандемичната програма за изкупуване на облигации по-рано от планираното и да ускорят нейното редуциране, съобщава CNBC.

Общоевропейският бенчмарк Stoxx 600 записа спад от 0,61% до 464,37 пункта.

Германският показател DAX се понижи с 1,18 на сто до 15 100,13 пункта.

Френският индекс CAC изтри 0,81% от стойността си, смъквайки се до ниво от 6721,16 пункта.

Британският измерител FTSE отчете понижение от 0,44% до 7079,01 пункта.

По време на изслушване пред Комисията по банкови, жилищни и градски въпроси към Сената Пауъл посочи, че е уместно да се помисли за по-ранно от първоначално планираното прекратяване на програмата за покупки на активи и ускоряване на нейното редуциране, тъй като покачването на инфлационните нива се оказва по-устойчиво от очакваното. В същото време централният банкер изтъкна, че инфлацията в САЩ вече не може да бъде определяна като "временна и преходна", визирайки очакванията, че потребителските цени ще продължат да растат до средата на 2022 г. Той предупреди, че заплахата от ускоряващата се инфлация нараства допълнително. Пауъл обаче отбеляза, че се очаква инфлацията да се върне към по-ниски нива до края на следващата година.

Инвеститорите обърнаха внимание и на икономическите данни от региона на Европа. По данни на германската Федерална агенция по заетостта възстановяването на пазара на труда в Германия продължава и през ноември - със спад на безработицата. Делът на безработните спада с 0,1 пункта до 5,1 процента - по-силен, отколкото през ноемврийските месеци на последните три години. Дори ако се изключат сезонните колебания, броят на безработните е намалял със сезонно изгладени 34 000, показват още данните.

В същото време инфлацията в еврозоната се изстреля до исторически рекорд за единната валута, задминавайки всички прогнози и засилвайки предизвикателството пред Европейската централна банка (ЕЦБ) преди важната среща следващия месец за бъдещето на паричните стимули. Инфлацията в 19-членната зона се с ускорила до 4,9% през ноември, сочат предварителните прогнози на европейската статистическа служба Евростат. За сравнение, през предишния месец инфлацията бе на ниво от 4,1%, а консенсусната прогноза в проучване на Bloomberg сред 40 икономисти бе за 4,5%.

Подобно е положението и във Франция, където инфлацията се ускорява през ноември с най-бързия си темп от повече от десетилетие, след като нарастващите цени на енергията и производствените стоки са засенчили спада при цените на пресните храни.

Настроенията сред инвеститорите останаха помрачени и заради коментарите на изпълнителния директор на Moderna Стефан Бансел, който предупреди, че очаква съществуващите ваксини да бъдат по-малко ефективни срещу новия вариант на коронавируса.

При автомобилните акции книжата на Volkswagen и Peugeot, част от Stellantis, поевтиняха съответно с 1,74% и 2,75 на сто.

Акциите на френската фармацевтична компания Sanofi изтриха 2,04% от стойността си.

Цената на книжата на авиокомпанията EasyJet се понижи с 1,73%, след като главният ѝ изпълнителен директор Йохан Лундгрен заяви, че омикрон вариантът на Covid-19 вече оказва влияние върху краткосрочното търсене на полети, но все още не е спрял възстановяването на този вид транспорт.

По статията работи: Аспарух Илиев

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
Австрия се доближи още повече до задължителна ваксинация срещу Covid-19