IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

IATA предвижда златни времена за Lufthansa

Европейските авиокомпании ще излязат силни от кризата

19:03 | 25.09.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
IATA предвижда златни времена за Lufthansa

Супер строги икономии от една страна, мега инвестиции от другата страна. И съвсем между другото - Lufthansa си търси нов главен изпълнителен директор. Индустриалната асоциация IATA заяви, че най-голямата европейска авиокомпания е изправена пред розово бъдеще.

В сегашните очаквания на представителния орган на авиосектора е заложена обща печалба на самолетните компании за 2013 г. от 11,7 млрд. долара - с 8% по-малко спрямо предходната прогноза на IATA, публикувана през юни. Все пак резултатите за 2013 г. ще са доста по-добри от тези за предходната, когато общата печалба в сектора възлезе на 7,6 млрд. долара.

Особено силно според IATA ще се подобри състоянието на обсадените от кризата авиокомпании в Европа. През 2013 г. асоциацията очаква обща печалба от 1,7 милиарда долара за авиокомпании като Lufthansa, British Airways, Air Berlin и Ryanair  - с четири пъти повече отколкото през предходната година и със 100 млн. долара повече от последните очаквания. За 2014 г. печалбата им почти ще се увеличи до 3,10 милиарда долара.

„Забелязваме подобрение на ситуацията за европейските авиокомпании, особено за тези, които обслужват дълги дестинации. Вътрешният пазар остава много труден заради рецесията в еврозоната, която се оказва, че върви към своя край. Европейските авиокомпании се възползваха и от консолидацията в сектора. Създадоха се съвместни дружества в Северния Атлантик и на други места“, казва главният икономист на на IATA Брайън Пиърс.

Lufthansa обаче се готви за битка срещу конкурентите. С общо 59 машини за около 14 млрд. евро флотилията за дълги разстояния ще бъде доста добре подновена. Що се отнася до поста на главния изпълнителен директор, в неделя пред германския седмичник Die Welt председателят на борда на директорите Волфганг Мейхюбер заяви, че за негов наследник компанията се оглежда както в своите редици, така и извън тях. 

Повече за бранша и очакванията вижте в материала на Bloomberg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:57 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още