Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Идеята за декарбонизацията на Европа до 2050 г. е само мечта

Според Международния съвет за чист транспорт потенциалът на възобновяемия газ е значително по-ограничен в сравнение с този на слънчевата и вятърната енергия

Идеята за декарбонизацията на Европа до 2050 г. е само мечта

Снимка: Ройтерс

Идеята, че газовият сектор в Европа може да се декарбонизира до 2050 г. е нищо повече от една мечта, смята Джейсън Дийн от Energy Post, позовавайки се на последните проучвания в тази област.

Изследването на групата за анализ на политиката за околната среда към Международния съвет за чист транспорт (ICCT) показва, че възобновяемият метан, най-обещаващият нисковъглероден газ в момента, може да компенсира най-много 12% от прогнозираното общо търсене на газ в Европа през 2050 г. 

Още по темата

„Има голям интерес към проучванията, финансирани от газовата индустрия, които твърдят, че до 2050 г. снабдяването с природен газ в рамките на Европа може да бъде декарбонизирано чрез възобновяем метан“, смята Стефани Сиръл, член на ICCT.

Според нея потенциалът на възобновяемия газ е значително по-ограничен в сравнение с този на слънчевата и вятърната енергия.

Газовата индустрия представи различни приблизителни оценки за количеството възобновяем газ, който може да влезе в европейската енергийна система до 2050 г.

През 2017 г. генералният секретар на Eurogas, търговска асоциация, която представя интересите на газовата индустрия на Стария континент, Бети Раабе определи това количество на 76%.

Едно проучване, направено през февруари тази година от консултантската компания Ecofys, финансирана от газов консорциум, достигна до скромната оценка от 122 млрд. куб. възобновяем газ до 2050 г.

Повече от 80% от този газ ще бъде под формата на възобновяем метан, подчертават от Ecofys.

Биометанът се произвежда чрез анаеробно разграждане, достатъчно развита технология, поради което този ресурс се смята за водещ в състезанието за декарбонизация чрез газ.

Изследванията на ICCT поставят под съмнение предишните оценки за количеството биометан и неговото въздействие. Според Съветът този газ може да бъде произведен до максимално количество от 36 млрд. куб. м. до средата на века.

До известна степен това се дължи на факта, че изследванията на ICCT се позовават на някои от по-оптимистичните изследвания от предишни години.

Организацията отхвърли възможността за използване на възобновяема енергия при създаването на синтетичен метан, тъй като в краткосрочен план това ще повиши значително производствените разходи и ще възпрепятства борбата за ограничаването на парниковите газове в Европа до 2030 г.

Според ICCT някои други източници, като утайките от отпадъчните води, могат относително лесно да се превърнат в биометан и вече се използват, макар и в малък мащаб.

Може би най-голямото предизвикателство пред производството на този газ в Европа остава неговата висока цена.

„Установихме, че използването на по-голяма част от потенциала на възобновяемите източници ще изисква субсидии и други държавни стимули в диапазона от 1,50 евро до 4 евро на куб.м“, смята Сиръл, като добавя: „Това е от 10 до 20 пъти над средната цена на газа на едро“.

Високата цена при производството на биометан в Европа се дължи на политиките при селското стопанство.

Най-големият източник на биометан са фермите, а на континента техният брой е незначителен.

По-ефективен вариант би могъл да бъде изгарянето на биометана на място, за да се създаде електроенергия, смятат от ICCT, но добавят, че и за това ще са необходими политически стимули.

Проучванията на организацията допускат, че поне при природния газ публичните средства ще бъдат от изключително голямо значение в прехода към пълна декарбонизация на енергийния сектор.

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Магдалена Иванова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (6)

4
 
8
 
6
studioaa до: fon
преди 5 месеца
Нито един човек, който има бегла представа от капиталови пазари и инвестиции не би вложил и един 1 цент в зелена енергия без държавни субсидии. Когато субсидиите изчезват зелената енергетика тотално ще се срине. Днес акциите на RWE са спаднали с 90% от цената им през 2005-2006, сигурно защото зелената енергия е много печеливша. Съвсем малко е нужно цялата финансова пирамида около зелената енергия да се срине. Една криза е достатъчна, за да фалира всички производители на електрически отпадъци, маскирани като коли. За огромно нещастие на зелените талибани, тази криза вече започна, тя не е далечното бъдеще, а в близкото настояще. Другари, вие сте като динята, отвън сте зелени, а отвътре сте червени и гнусни комунистчета и няма разлика между вас и мао и гошо тарабата.
0
 
6
 
5
bgMan до: Императорът
преди 5 месеца
Ядрената енергия е много хубаво нещо само за тези, които имат пълното ноу-хау да си го проектират и изработят.
За останалите като нас е яко одрусване и постоянно нарастващи количества ОЯГ с реципрочно нарастващи разходи по тях.
Да не бяхме нация възпитаваща крадции и мошениции и търпяща мафиоти като Пеефски и Доган да си бяхме построили АЕЦ Белене на нормалната цена щяхме да имаме по-малко проблеми в енергетиката, които щяха да се решат с доста по-малко разходи.
2
 
5
 
4
fon до: studioaa
преди 5 месеца
Няма профилна снимка
Леле какъв злокобен план. Ти добре ли си? Германия вече произвежда над 40% от тока си от ВЕИ, без да е оставала на тъмно
https://www.energy-charts.de/energy_pie.htm
За 2030-та ще произвежда над 65%, а сигурно и доста повече.
5
 
4
 
3
studioaa до: Императорът
преди 5 месеца
Мечият пазар, в който са навлезли акциите на големите производители и търговци на зелена енергия като RWE, рано или късно ще доведе до крах на тези предприятия и неизбежен фалит. Тогава Германия ще остане на тъмно и агресивната обществена реакция ще помете зелените завинаги. Заради това не трябва да се правят опити за спасяване на потъващите предприятия и трябва да се стимулират масови разпродажби на акциите им, за да се случи сривът час по-скоро.
6
 
4
 
2
fon до: Императорът
преди 5 месеца
Няма профилна снимка
Проблемът на ядрената енергия на първо място е, че вече е изключително скъпа плюс още няколко проблема - опасна, замърсяваща, огромни и бавно усвоими инвестиции и т.н. Целия свят го разбра това само някакви изкуфели пенсии у нас още не са и си мислят дори че токът от НОВИ АЕЦ е евтин.

Още от Европа
Политолог: Национал-популизмът е електорален инструмент за бизнес влияние