IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Йежи Бузек: Сделката за „Северен поток 2“ е добра за Полша и ЕС

Газовата директива има за цел да осигури прозрачност и сигурност на доставките, както и тяхната диверсификация, смята полският евродепутат

14:41 | 14.02.19 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Ревизираната Газова директива на Европейския съюз (ЕС), която беше договорена във вторник вечерта, дава гаранции, че интересите на блока ще бъдат запазени като предостави на Европейската комисия (ЕК) ключовата роля в процеса на издаване на разрешения за всички газопроводи, свързващи Европа с други страни, в това число и Русия, сподели полският евродепутат Йежи Бузек, цитиран от Euractiv. 

Бузек е член на Европейския парламент и представител на дясноцентристката Европейска народна партия (ЕНП). Той е председател на Парламентарната комисия за индустрията, изследванията и енергетиката и участва в преговорния екип по 4-тата Газова директива.

Постигнатото споразумение относно Газовата директива между представители на ЕК, Съвета на ЕС и ЕП е добра новина не само за Полша, но и за всички държави членки на блока, подчерта Бузек.

„Благодарение на преразглеждането на директивата европейското законодателство ще обхване всички газопроводи, които преминават от трети страни към ЕС“, подчерта още той.

По неговите думи, след включването на „френско-германската поправка“, директивата ще обхваща само онази част от строящия се „Северен поток 2“, която преминава през акваторията на Германия, докато всички останали части ще бъдат предмет на преговори между Берлин и Москва.

„Поради своето естество регулациите ще се прилагат за цялата дължина на газопровода, тъй като би било физически невъзможно да се направи разграничаване между европейската част на „Северен поток 2“ и частта извън пределите на ЕС“, поясни Бузек.

Варшава се противопостави на изграждането на газопровода, тъй като той заобикаля Украйна и Полша и засилва зависимостта на ЕС от руския газ. В крайна сметка обаче източната съседка на Германия осъзна, че тази сделка е в нейна полза и нейните интереси могат да бъдат защитени от ЕК.

„Комисията има голямо значение за този проект. Тя ще може да гарантира, че всички споразумения и изпълнени газови проекти ще бъдат съвместими със законодателството на ЕС“, подчерта евродепутатът.

Според него, каквито и преговори да води Германия, тя ще може да направи това само под контрола на ЕК, а всяко проектоспоразумение ще подлежи на одобрението на изпълнителния орган на ЕС.

„В този смисъл Полша не може да не бъде доволна от развоя на събитията и от директивата“, добави Бузек.

По неговите думи Газовата директива има за цел да осигури прозрачност и сигурност на доставките, както и да предостави достъп до газопроводи на различни доставчици.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:01 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 0
michaelis12
преди 5 години
на тоз поляка или са му казали че ше го пратат в Сибир на почивка или са му дали 2 камиона с пари и веднага "руския враг" стаа приятел .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 10
Valentin13
преди 5 години
Страны Евросоюза заключили предварительное соглашение о новых правилах регулирования импортных газопроводов, в том числе Северного потока-2, которые могут сломать запланированную схему работы проекта.Германии не удалось добиться для себя права быть единственной стороной, регулирующей работу трубопровода, и придется получать разрешение в Еврокомиссии.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още