IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Йерун Дейселблум напуска политиката

Еврозоната се разделя с втори високопоставен финансов министър, след като Волфганг Шойбле избра да бъде председател на Бундестага

11:54 | 11.10.17 г. 2
<p>
	Напускащите финансови министри - Волфганг Шойбле (вляво) и Йерун Дейселблум. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Напускащите финансови министри - Волфганг Шойбле (вляво) и Йерун Дейселблум. Снимка: Ройтерс

Холандският финансов министър в оставка Йерун Дейселблум ще напусне политиката, съобщава Ройтерс. Той няма да участва в новото правителство в Холандия, което ще сформира досегашният премиер Марк Рюте.

Дейселблум е и председател на Еврогрупата  - неформалният съвет на министрите на финансите от еврозоната. Той посочва в своето писмо, с което съобщава за решението си, че ще запази този пост до изтичане на мандата му през януари 2018 година. Досегашният финансов министър не споделя своите планове за бъдещето си след 25 октомври, допълва още агенцията.

Дейселблум беше начело на Еврогрупата по време на две от най-сериозните кризи за валутния съюз - банковата криза в Кипър през 2013 година и гръцката драма през 2015 година, припомня Financial Times.

В своето послание отиващият си холандски министър признава, че управляващата партия в Холандия е станала жертва на строгите икономии, които бяха наложени за възстановяването на доверието в икономиката след финансовата криза.

Дейселблум е вторият високопоставен финансов министър, с когото ще се раздели еврозоната. Преди броени дни германският Волфганг Шойбле си взе сбогом със своите колеги на своя последен ЕКОФИН.

Той предпочете поста на председател на Бундестага, а коментар на европейското издание Politico посочва, че неговото решение се приема с облекчение в Южна Европа, и особено в Атина, където лицето на германския политик се свързва основно със строги икономии.

Напускането на 75-годишния Шойбле носи още една надежда - че германското правителство ще започне да харчи рекордния си бюджетен излишък. Това би било от полза и за други членове на еврозоната, пише още Politico.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:30 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
d333
преди 6 години
Тези си бият шута, защото знаят какво се задава насреща.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още