Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

IKEA иска да намали наполовина хранителните си отпадъци за три години

Мебелният гигант управлява и една от най-големите вериги ресторанти в света

IKEA иска да намали наполовина хранителните си отпадъци за три години

Снимка: Архив Ройтерс

Най-голямата верига за продажба на дребно на мебели и стоки за бита IKEA, която управлява и една от най-големите вериги ресторанти в света, иска да понижи наполовина отпадъците си от хранителните продукти в рамките на три години. Целта е да се спестят пари и да се намали вредното й влияние върху околната среда, посочва Ройтерс.

Ежедневното количество хранителни отпадъци във всеки един от ресторантите на шведската верига, познати с известните си кюфтенца, е средно около 300 килограма, заяви Илва Магнусон, говорител на компанията.

Ресторантите и веригите за търговия с хранителните продукти са обект на все по-голям натиск да понижат хранителните отпадъци. Миналата година IKEA е имала 650 млн. посетители в своите ресторанти и изхвърля около 43 хил. тона храна годишно.

IKEA e стартирала схема през декември в 84 от своите ресторанти. В рамките на програмата се измервало какво се хвърля, по кое време на деня и на седмицата и благодарение на тази информация изхвърляната храна е станала със 79 тона по-малко. Освен това количествата готвена храна са били по-добре съобразени с търсенето.

Предстои инициативата да се приложи във всички обекти на IKEA.

Според ООН една трета от хранителната продукция не се яде, а загубите възлизат на около 940 млрд. долара. Изхвърляните хранителни продукти генерират около 8% от парниковите газове годишно.

По статията работи: Радина Колева

Последни новини

Коментари (0)


Още от Европа
Дефицитът в търговията между ЕС и Африка се превърна в излишък