IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономическата криза в Европа си отива, но не и бедността

Европейският съюз изглежда поставен пред парадокс - икономически растеж и задълбочаващи се социални проблеми

16:13 | 30.07.17 г. 13
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Икономическата криза изглежда вече е зад гърба ни, но някои проблеми все още са на дневен ред - безработицата остава на високо ниво, например, пише Euronews. Нещо повече - изненадващо за мнозина, но бедността съвсем не остава в миналото.

Един от всеки четирима граждани на ЕС е изправен пред един от следните проблеми - недостатъчни доходи, материални лишения и/или социално изключване.

През 2015 година гражданите на три страни бяха заплашени най-сериозно от бедност - България (41,3%), Румъния (37,4%) и Гърция (35,7%). На обратния полюс се нареждаха Чехия (14%) и Швеция (16%).

Децата са най-заплашените от изпадане в затруднения - 27% живеят от домакинства, изпаднали в затруднения в цяла Европа. Това е проблем дори и за богатите страни като Франция, Германия или Великобритания.

Проучвания показват, че детската бедност във Великобритания е на най-високото си ниво от 2010 година насам. 2/3 от тези деца са от работещи семейства, тоест т.нар. "работещите бедни" в Европа. Те имат работа, но не получават достатъчно, за да заводолят своите нужди.

Подобно е положението и в Германия - най-голямата икономика в Европа, но и една от най-развитите в световен мащаб. Страната също е изправена пред увеличаване на бедността и неравенството, пише още Euronews.

В южните части на континента ситуацията обаче е много по-сериозна. През 2016 година икономиката на Испания се увеличава с 3,2%, но и едни на всеки трима испанци живее в бедност, с по-малко от 8 хил. евро на година. В южната провинция Андалусия близо 40% от децата живеят в бедност.

Един от отговорите защо се наблюдава този феномен - растяща икономика и задълбочаващи се социални проблеми, е в структурата на трудовия пазар. В момента преобладават краткосрочните договори, както и работата на свободна практика, за сметка на постоянните работни места.

Това обаче не е устойчив модел за ръст, нито за благосъстоянието на работещите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:36 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

12
rate up comment 1 rate down comment 0
lozkhris
преди 6 години
Всичко това, брат, ми е кристално ясно. Само че хегемонията на петродолара няма реален изглед да се промени в обозримо бъдеще. Отделно и останалите commodities се оценяват също в долари. И именно това поддържа стабилитета му. Идеята е, обаче, долрът хем да е основна разплащателна единица, хем да е слаб - няма нищо по-ясно от това ЗАЩО. Защото корпоративните печалби растат когато валутата на една икономика, базирана на потреблението отслабва. Ако си направиш труда да погледнеш кое е местото, в което оперират най-много американски корпорации ще откиреш с изненада, че това е Европа. Грийнспан го каза още преди 10 год, в разгара на началото на кризата - над 60% от американските компании оперират в Европа и затова ни е необходимо еврото да е силно. Да не говориме,че слабата валута "отписва" дълг, а хамериканският е 20+трилиона...Е? С кое не си съгласен? Днеска 1Е е вече над 1.1830$.Преди месец и нещо беше 1.05..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 2 rate down comment 4
крас
преди 6 години
По време на предизборната си кампания ТРЪМП заяви, че политиката на Фед на ниски лихви е създала "фалшива икономика".Усилията на Републиканската партия да овладее Централната банка на САЩ не е свързана с ИЗЧИСТВАНЕ НА ДЪЛГА, а с опита да се запази ДОЛАРА като АБСОЛЮТНО световно разплащателно средство чието лидерство сега е застрашено не само от ЕВРОТО , но и от КИТАЙ налагащ се не само като ИКОНОМИЧЕСКИ , но и като световен ФИНАНСОВ ЦЕНТЪР. БОРБАТА НЕ Е ЗА АМЕРИКА КАТО ДЪРЖАВА, А ЗА ДОЛАРА КАТО СВЕТОВНО РАЗПЛАЩАТЕЛНО СРЕДСТВО И НЕГОВИТЕ ОПОНЕНТИ ОТ КИТАЙ И ЕВРОПА.Не е случайна е атаката срещу ПЕТРО - ДОЛАРИТЕ с които той се оценя и плаща и свързанита с това ЕЛЕКТРОМОБИЛИЗАЦИЯ в АВТОБОМИЛНИЯ СЕКТОР. В това отношение интересите на САЩ и РУСИЯ са общи, а опонентите им са ГЕРМАНИЯ и КИТАЙ.БИТКАТА ЗА НАЛАГАНЕТО НА ДОЛАРА КАТО СВЕТОВНО РАЗПЛАЩАТЕЛНО СРЕДСТВО МИНАВА ПРЕЗ БИТКАТА ЗА ПЕТРОЛА КАТО ГОРИВО ПРЕЗ ИДВАЩИТЕ ГОДИНИ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 3 rate down comment 3
michaelis12
преди 6 години
"The Euro Crisis Is Not Over" Former ECB Chief Economist Urges "Greek Sabbatical From EU"http://***.zerohedge.com/news/2017-07-30/euro-crisis-not-over-former-ecb-chief-economist-urges-greek-sabbatical-eu--------------------------------------------------------------ми явно не си отива, а си е там .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 2 rate down comment 2
lozkhris
преди 6 години
С всичко съм съгласен, но с твърдението ти за Йелън и лихвите - сори, брат, не !! Тръмп няма да смени бабето, а дори и да го направи, ФЕД няма да вдигат лихви, даже обратното - следващото QE е на хоризонта. Абсурдно е да се мисли, че държава и Администрация, затънали в 20+ трилиона дълг ще вдига лихви. Ти имаш ли понятие как се избива дълг? Да си забелязал къде е курсът на долара в сравнение само с преди месец и половина? Да ти припомня -евро=1.05$ в края на май и 1Е=1.1750$ днес.... Capisci?И как вдигането на лихвите ще подложи на "изпитание" фин с-*** на страните от 3 свят?! Като инвестицииите се пренасочат към тях заради слабия долар ли?Хехе...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 5 rate down comment 3
крас
преди 6 години
ЕВРОПА Е КОЛОС НА ГЛИНЕНИ КРАКА. Създадената от европейските бюрократи система за преразпределиние на ФИНАНСОВИТЕ СРЕДСТВА е КОЛОНИАЛНА!!Развитите европейски държави ОГРАБВАТ тези от периферията.С въведените НЕПАЗАРНИ МЕХАНИЗМИ на разпределяне на европейските средства по ПРОЕКТИ създаващи при развитите държави ИКОНОМИКА , а при тези от периферията ВРЕМЕННА ЗАЕТОСТ водят до поляризация и НЕРАВЕНСТВО мужду самите членки на ЕС. Да не пропускаме факта, че спечелилите ПРОЕКТИТЕ в периферните държави са обекновенно фирми на богатите дъжави, които остават само ТРОХИТЕ на местните ПОДИЗПЪЛНИТЕЛИТЕ.Когато през пролетта на 2018 година бъде сменена Джанет Йелън и на местото и ТРЪМП постави човек КОЙТО ЩЕ ВДИГНЕ ЛИХВИТЕ на огромно изпитание ще бъдат подложена финансовата система на държавите от ТРЕТИЯ СВЯТ от същия този ЕС!!Ще наблюдаваме финансова криза и срив по периферията на ЕС.ИЛЮЗИЯТА за равнопоставеност в ЕС ще породи проблеми които ще доведат до неговия разпад.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 1
bgMan
преди 6 години
Не се заблуждавайте.Нали всеки ден се възмущаваме от ц.и-г-ани-те.Ако няма бедност, няма да има и стимул за работа и сигурно повече от 50% от гражданите на ЕС ще почнат да се държат като цциганоррите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 12 rate down comment 2
lozkhris
преди 6 години
Спатията е смехотворна. Няма как да сд проверят цифрите от официалните данни, защото обществен достъп до тях няма. Казал некой си, че Испания била :пораснала" с цели 3%... Бре, ти да видиш !! Аз имам достатъчно познати в Испания, които не са спрели да говорят за безработица и то висока. В Италия е още по-тежко положението и това са ми лични наблюдения. В страната за последните 2 години са влезнали над 1.5 милиона тарамбуки и италианската държава ги хрантути без никаква почивка !! Германските "постижения" са на базата на корпоративни печалби, а те са на гърба на цяла останала ЕЗ. Дрънкане на оръжия, олигофренни решения, безсмислени разпоредби, огромен и невероятно тежък административено-бюрократичен апарат в Брюксел, безсмислени финансови ограничения, увеличаване на вноса от Китай и потискане на местното производство...Това ли е "европейски" напредък? Или е само ала-бала за пред овчия електорат?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 16 rate down comment 1
lozkhris
преди 6 години
Tи кога се върна от Русия, че си такъв спец?..Русия не е в ЕС, а ти, с големия си фасон , си с паспорт от страна, влезнала в същия преди 10 год !! И ? Ако си мръднеш носа извън София и отидеш в некое затънтено село в Балкана какво ще видиш ве, охххлюв? Сигурно ще го объркаш с швейцарско?...Ае у лево...независимо каква е темата, той Русия, та Русия !! И ако я нема Русия кво - ти ше си цъфнал, та вързал? Ако можеше , щеше да си във въпросната Швейцария, а не да робуваш на некой IT гломпер, дет ти плаща колкото да не умреш от глад, а ти си мислиш, че си хванал дедо Господ за шлифера...***....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 15 rate down comment 3
majnata
преди 6 години
А след туй и за Северна Корея да обясня ли ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 18
khao
преди 6 години
Мазен, ае сега така детайлно обясни що в русия без такава система е още по голяма ***, мизерия и беднотия? :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още