Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Икономическият растеж на Норвегия се забавя заради спада в инвестициите

От централната банка обаче готвят трето увеличение на лихвите през юни

Икономическият растеж на Норвегия се забавя заради спада в инвестициите

Осло, Норвегия. Снимка: Архив Ройтерс

Икономическият растеж на най-големия износител на петрол и газ в Западна Европа се забави повече от очакванията през първото тримесечие, изпращайки предупреждение на централните банкери, които иначе се готвят за трето увеличение на лихвения процент през юни, съобщава Bloomberg.

БВП на Норвегия, който обаче изключва данните за петрола и корабоплаването, нарасна с 0,3% през първите три месеца на годината. Това е доста под ревизирания в посока надолу растеж от 1,1%, отчетен през предходното тримесечие. Според проучване на Bloomberg сред 12 икономисти БВП се очакваше да нарасне с 0,4%. В същото време прогнозата на централната банка беше за повишение с 0,6%.

Още по темата

Икономическият растеж през първото тримесечие на 2019 г. в Норвегия беше подложен на натиск след свиване на инвестициите с 1,2%, като в същото време беше отчетено нарастване на вноса. Общият ръст на БВП, който включва добива на нефт и газ и корабоплаването, се е свил с 0,1% през тримесечието.

Норвежката централна банка започна цикъл на зятагане през септември миналата година, като за първи път от седем години повиши лихвите. Те бяха увеличени и през март, а от миналата седмица има сигнал, че подобна стъпка следва и през юни.

Според Международния валутен фонд континенталната икономика на Норвегия ще отчете ръст от 2,5% през тази година и 2,1% през 2020 г.

„Последните данни, макар и по-ниски от очакваното, вероятно ще бъдат определени от централната банка на страната като временно явление“, смята Франк Джулъм, икономист в Danske Bank.

„Сегашната оценка на перспективите и баланса на рисковете предполага, че лихвите най-вероятно ще бъдат увеличени още през следващата половин година", се каза в изявление на управителя на банката Ойстен Олсен през март. От банката тогава уточниха, че несигурността около развитието на глобалната икономика и ефектите от паричната политика предполагат предпазлив подход към определянето на лихвените проценти.

По статията работиха: Магдалена Иванова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
Отказът на Макрон да подкрепи Вебер начело на ЕК разгневи ЕНП