IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономическото забавяне изплаши европейските пазари

Най-лошо представяне в понеделник отчете секторът на търговията на дребно, където акциите на британския търговец Asos се сринаха с 39%

18:59 | 17.12.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Икономическото забавяне изплаши европейските пазари

Европейските пазари завършиха първия ден от седмицата на червена територия заради новата порция притеснения за рязкото забавяне на глобалния икономически растеж, съобщава CNBC.

Паневропейският измерител Stoxx 600 завърши със спад от над 1%, като почти всички сектори и основни борси на отрицателна територия.

Британският бенчмарк FTSE 100 отписа 0,85% до ниво от 6786,69 пункта. На свой ред германският показател DAX се раздели с 0,74% и стигна ниво от 10 784,95 пункта. Френският индекс CAC 40 пък се сви с почти процент до 4809,29 пункта.

С най-лошо представяне бе секторът на търговците на дребно, който отписа общо 2,6%. Особено силно бе понижението във Великобритания, където акциите на Asos загубиха 39% от стойността си, тези на  Next – над 6%, Marks & Spencer – 5%, а Boohoo – над 13%.

Asos понижи прогнозите си за годишен ръст на продажбите и марж на печалбата, с което стана поредната британска компания за търговия на дребно, която отчита слабо представяне през ноември.

H&M и Zalando също отчетоха понижения и се оказаха почти в дъното на Stoxx 600, притиснати от по-слабото представяне на акциите в сегмента като цяло. Резултатите дойдоха въпреки отчета на H&M, в който се посочва, че продажбите на компанията за периода септември-ноември компанията са нараснали с 6% на годишна база.

Фокусът на пазарите е съсредоточен основно върху притесненията за охлаждането на глобалния икономически растеж и по-слабите икономически данни от Китай и Европа през последната седмица допринесоха допълнително за помрачаването на настроенията.

В неделя Банката за международни разплащания съобщи, че напрежението на пазарите е знак, че се задават още сътресения, а предстоящото нормализиране на паричните политики може да предизвика разпродажби в близко бъдеще.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:19 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още