Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Икономиката на еврозоната отбелязва най-бавния си ръст от година и половина

Тя отбелязва ръст от 0,4%, а през последните три месеца на 2017 г. увеличението бе в размер на 0,7%

Икономиката на еврозоната отбелязва най-бавния си ръст от година и половина

Снимка: Ройтерс

Брутният вътрешен продукт (БВП) на Европейския съюз (ЕС), както и на еврозоната отбелязва ръст от по 0,4% през първото тримесечие на 2018 г., показват предварителни данни на Евростат, публикувани в сряда.

Разширението е най-слабото в еврозоната от година и половина насам. За сравнение, през последните три месеца на 2017 г. то бе в размер на 0,7%, като цялата минала година бе една от най-добрите за икономиката на блока през последното десетилетие, посочва Bloomberg. За периода октомври-декември ръстът на икономиката на ЕС беше 0,6%. 

Още по темата

На годишна база коригираният БВП за първото тримесечие отбелязва увеличение от 2,5% в еврозоната и 2,4% в ЕС в сравнение със съответно 2,8% и 2,7% през предходното тримесечие.

Макар забавянето до голяма степен да се дължи на лошото време през зимните месеци, продължаващото отслабване може да предизвика повече притеснения сред законодателите относно плановете им за тази година.

Данни за индекса PMI на мениджърите по поръчки в промишлеността също показват забавяне през април, достигайки до най-ниската си стойност от 13 месеца насам. Увеличението на износа също отслабва, като някои фирми обвиняват за това поскъпването на еврото.

Президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги и неговите колеги потвърдиха забавянето на растежа тази година, въпреки че все още не са изразили големи притеснения във връзка с това. Не е изключено Европейската комисия (ЕК) да заеме сходна позиция, след като публикува актуалните си икономически прогнози в четвъртък.

Едно от притесненията за икономиката е свързано с риска от търговска война, която според Международния валутен фонд (МВФ) може да предизвика рискове за световния ръст. В събота финансовите министри на еврозоната отправиха предупреждение, след като САЩ дадоха сигнал, че може да отхвърлят искането на блока за безусловна отмяна на тарифите върху вноса на някои метали.

По статията работиха: Елена Илиева, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (4)

0
 
5
 
4
преди 8 месеца
Еврогейскатa ракета просто се готви за старт...

Сега стъкмисани 0,4, а утре реални 4% :)
3
 
8
 
3
преди 8 месеца
Еврозоната е доказателство за това, че глобализията не работи и е време е край на експеримента с международни бюрократични институции. Още Джордж Вашингтон и Томас Джеферсън предупреждават за опасността от това властта да се узурпира от независими бюрократи преди 250 години още. Днес има битка между демокрация и бюрокрация и аз искам да бъдем демократи, а не евроатлантици.
3
 
10
 
2
преди 8 месеца
В еврозоната няма никакъв ръст защото инфлацията периода е към 1.5% и тя трябва да се извади от сметката, за да се елиминира фантомния елемент на ръста. Значи сметката е 0.8 спад е не никакъв ръст. Ръст с печатане на пари само не се прави... Време е за завърщане към нациоалните валути и погребване на модела с единни интернационални валути и институции, които е безкрайно остарял от 50-те години на 20-ти век.
12
 
5
 
1
преди 8 месеца
Нормално е Зимни месеци празнци настроика на икономиката Освен това това е първо четене Вероятно 2 и 3 четене на Б В П ще има корекции нагоре Да кажем 0.5 % Но след това европеиската икономика ще завърти оборотите и ще се движи към годишен ръст от 3 %

Още от Европа
Бързото премахване на въглищата ще струва на Германия 54 млрд. евро