IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономиката на Исландия с първи ръст от 2008 г.

Решението на правителството да не спаси задлъжнелите исландски банки през 2008 г. може да помогне на исландската икономика да се възстанови по-бързо от кризата

17:41 | 07.12.10 г.
Автор - снимка
Създател
Икономиката на Исландия с първи ръст от 2008 г.

Икономиката на Исландия е започнала постепенно да се възстановява от тежката криза, която претърпя през последните две години.

Това показаха днешните данни за брутния вътрешен продукт (БВП) на страната, който се е увеличил за първи път през последните две години.

БВП на Исландия нараства с 1,2% през третото тримесечие, след като през второто се сви с 0,3 на сто. На годишна база обаче икономиката на страната се свива с 1,6%, пише Bloomberg.

През второто тримесечие исландската икономика отчете спад главно заради свиването на инвестициите от страна на бизнеса.

Преди две години исландското правителство остави задлъжнелите исландски банки да фалират, за да не падне върху данъкоплатците финансовото бреме за спасяването на финансовия сектор.

Това може да позволи на Исландия да се възстанови по-бързо от кризата от други страни, като Ирландия например, благодарение на оживлението в износа и вътрешното потребление.

Фалитът на Kaupthing Bank, Landsbanki и Glitnir Bank доведе до над 80% спад на курса на кроната срещу еврото. Исландската валута обаче е защитена чрез механизми за контрол на капиталовите потоци от края на 2008 година насам.

Централната банка сигнализира през ноември, че валутните ограничения ще трябва да останат в сила до март, за да се даде време на финансова система на островната страна да се стабилизира.

Износът на Исландия се увеличава с 0,8% на тримесечна база, докато разходите на домакинствата се покачват с 3,8 на сто. Инвестициите намаляват с 5,6%, докато правителствените разходи се повишават с 4,2 на сто.

Търговският излишък на Исландия възлиза на 10,4 млрд. исландски крони (91 млн. долара) през ноември, а кроната е поскъпнала с 12,4% срещу долара от края на юни. Това я прави петата най-силно представяща се валута срещу щатския долар след австралийския долар, шведската крона, чилийското песо и полската злота.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:26 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още