IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономиката на Северна Ирландия изостава

Броят на бедните в региона е по-голям както в сравнение с останалата част от Острова, така и с Република Ирландия

17:14 | 15.03.16 г.
<p>
	Столицата на Северна Ирландия Белфаст.&nbsp;<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Столицата на Северна Ирландия Белфаст. Снимка: архив Ройтерс

Северна Ирландия не успява да създаде заетост със същия темп като в останалата част на Обединеното кралство или в Република Ирландия, докато доминираната от публичния сектор икономика се бори да се възстанови от продължителна рецесия, коментира Financial Times.

В резултат на това броят на бедните в региона е нараснал, доближавайки се до нивата в Обединеното кралство през последните няколко години. Нещо повече, нивото на относителна бедност е с няколко процентни пункта по-високо в Северна Ирландия, отколкото на юг от границата въпреки факта, че и Република Ирландия реално премина през също толкова тежка рецесия.

Доказателствата се съдържат в два доклада, публикувани във вторник, които предполагат, че Северна Ирландия продължава да страда от последиците от продължителното забавяне в резултат на глобалната финансова криза и последвалите икономии, макар че на други места се отчита възстановяване.

Питър Манделсън, бивш министър за Северна Ирландия, заяви във вторник, че икономиката на региона ще пострада още повече, ако Обединеното кралство гласува да излезе от Европейския съюз (ЕС).

Brexit ще намали търговията с Ирландия, а повторното въвеждане на „реална граница между Севера и Юга“ ще доведе до риск за „ново сектантство“ и агресия, заяви той във вторник. Освен това финансирането от ЕС след края на конфликта – включително 229 млн. евро, заделени през миналата година, не може лесно да бъде заменено, тъй като „икономическият шок след Brexit ще ограничи публичните разходи на Обединеното кралство и ще отклони ресурсите“.

Според доклад за състоянието на икономиката в региона от базирания в Лондон мозъчен тръст Nevin Economic Research Institute (NERI) в относителна бедност е 21% от населението в Северна Ирландия през 2014 г., а в абсолютна – 23%.

И двата показателя са по-високи от данните за Република Иралндия, като според NERI за 2013 г. те са съответно 16,3% и 8%. Според дефиницията за бедност на организацията това са доходи под 60% от медианните, коригирани спрямо размера на домакинството.

Нивото на безработица в Северна Ирландия е около 6% - колкото и в останалата част от Обединеното кралство, но много по-ниска от Република Ирландия, където е 9%. Нивото на заетост също е много по-високо, отколкото на юг от границата – 68% на 63%, посочва NERI. Нивото на заетост в Обединеното кралство като цяло е почти 72%.

Икономиката на Северна Ирландия, доминирана от публичния сектор, се е свила с 0,8% през третото тримесечие на 2015, сочат последните данни на Composite Economic Index за Северна Ирландия, публикуван от министерството на търговията и инвестициите.

За сметка на това последните данни за Република Ирландия, публикувани миналата седмица, показаха, че икономиката на страната се е разраснала със 7,8% през 2015 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:17 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още