Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Икономист: Дефицитните бюджети са необходими във времена на инфлация

Политиците трябва да заложат на инвестиции и правилно разпределение на ресурсите, препоръча Иво Ковачев

гледано: 1379   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа
Инфлацията е много висока и ще продължава да расте. Тя обаче може и да има положителен ефект за бедна държава като България. Затова политиците трябва да заложат на инвестиции и правилно разпределение на ресурсите. Това препоръча в ефира на Bloomberg TV Bulgaria д-р Иво Ковачев, старши фонд мениджър Global EM в JO Hambro Capital Management.
Още по темата

Според него България не може да си позволи „икономически да е най-консервативната страна“ в тази ситуация и може дори да извлече ползи, ако заложи на инвестиции.

"Дефицитният бюджет ще е необходим и е необходим в момента", смята икономистът. "Икономиките са циклични. Във всяка фаза на цикъла трябва да се прилагат различни политики."

Д-р Ковачев посочи, че икономисти и политици в Чехия, Унгария и Полша са били изненадани от инфлацията, но ефектите от нея засега са различни.

„В Унгария икономиката започва да „прегрява“ и затова там има по-сериозно покачване на лихвите. Там инфлацията сега е най-висока“, информира икономистът.

Той посочи Полша като противоположен пример за държава, която е в по-добра ситуация и не е под особен натиск, като няма риск от обезценяване на злотата. По тази причина лихвите към момента са ниски, като според Ковачев там се изчаква реакцията на Американската централна банка.

"Чехия е настроена проинфлационно", каза още икономистът и обясни, че чешката икономика печели от това, че "кроната е по-слаба", защото държавата залага на износа, а местните компании инвестират в страната и не изнасят капиталите си. 

В анализа си Ковачев посочи и какви други мерки трябва да предприемат политиците в България и какви са решенията, които прилагат в Централна и Източна Европа.

Каква е икономиката на нашата страна и ще има ли скоро сериозна фискална политика? Има ли хора, които могат да управляват при дефицитен бюджет? 

Гледайте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "В развитие"може да видите тук.
 

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Петя Стоянова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
1
 
1
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Поръчкови изказвания, пита се защо от 2008 досега при дефлация бюджетите на Б-стан все така бяха на дефицит умишлено? Защото политиците искаха да си крадат, ето затова. И на туй отгоре и сега те да имат пръст в разпределението на ресурсите и да трупат още дългове - просто цинично!

Още от Европа
Лашет пое отговорността за изборния провала на консерваторите в Германия