IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономисти вещаят мрачно бъдеще за Острова със или без споразумение за Brexit

Излизането на страната от ЕС ще бъде катастрофално за икономиката ѝ, става ясно от анкета на Financial Times

20:19 | 02.01.19 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Повечето икономисти очакват още една година на несигурност във Великобритания, като мнозина прогнозират по-слаб растеж, дори ако страната одобри окончателно споразумението за Brexit преди излизането си от ЕС през март. Това съобщи днес в. Financial Times, цитиран от ДПА.

По-голяма част от анкетираните от вестника 81 икономисти очакват забавяне на бизнес инвестициите и потребителските разходи през тази година, независимо дали премиерът на Великобритания Тереза Мей ще успее да убеди парламента да подкрепи споразумението за напускане на ЕС, което тя договори с Брюксел.

Най-доброто, което Великобритания може да очаква, е текущия темп на растеж от около 1,5%, "дори ако икономиката отчете скромно възстановяване заради споразумението с ЕС", според годишното проучване на Financial Times. 

Вестникът отбелязва, че по-голяма част от експертите са отказали да дадат категорична прогноза за годишния растеж заради несигурността от изхода на проведените от Мей преговори с ЕС и икономическите последици от Brexit.

"Имайки предвид политическите сблъсъци (...). перспективата може да варира от мрачна до катастрофална, но кой знае?", посочва икономистът Даян Койл от университета в Кембридж. 

Brexit ще бъде лош или катастрофален за британската икономика тази година, очаква Нина Скеро, ръководител на отдела за макроикономика на Центъра за икономически и бизнес проучвания в Лондон. 

В новогодишното си обръщение вчера Тереза Мей призова законодателите да подкрепят споразумението й с ЕС за Brexit и да позволят на страната да сложи край на сегашното политическо разделение.

По-голямата част от депутатите, включително мнозина от членовете на нейната Консервативна партия, се противопоставят на споразумението.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:54 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 9 rate down comment 4
majnata
преди 5 години
Хак да му е на "острова" ...велика британия ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още