Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Илия Лингорски: Европа не е подготвена за нова финансова криза

Главният икономист на Българската банка за развитие коментира икономическите реалности след Давос

гледано: 3140   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа

Най-важната тема на икономическия форум в Давос беше Европа. Най-важните въпроси са свързани с Европа – икономически, вътрешносъюзни и геополитически. Анализите показаха, че амунициите за посрещане на следваща криза на континента са напълно изчерпани.

Това е мнението на главния икономист на Българската банка за развитие Илия Лингорски, изказано в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

Той напомни, че Европа изживява трудния момент на Brexit и трябва да вземе много решения за бъдещето на Европейския съюз след финансовата криза, която породи социално напрежение, довело до политически кризи и до спад на доверието между страните в Евросъюза. 

Още по темата

„Но както казаха анализаторите на МВФ в момента Европа е в „sweet spot“, в своята добра точка. Възстановяването дойде в един добър момент и вече има т.нар. европейски Ренесанс, но той поражда въпроси доколко е устойчив и еднакво ексклузивен за всички части на Европа въпреки политика на Европейската централна банка“, коментира Лингорски.

Той обясни, че сега данъците са на най-високите си нива, ако се гледа на икономиките на Европа като цяло, “с някои приятни изключения, между които е и нашата страна”.

“Лихвената и монетарната политика на Европейската централна банка са на абсолютното си дъно. Колко по-ниско могат да отидат лихвите? Двете основни трансмисии на политики и на икономически въздействия, каквито са фискалната и монетарната, са напълно изчерпани в Европа“, смята Лингорски.

По думите му няма с какво да бъде посрещната следваща криза, ако тя настъпи внезапно и според него трябва да бъдат възстановени амунициите за посрещането ѝ.

„В момента ние сме в един добър момент, може би на върха на цикъла, но перспективата за следващите години краткосрочно изглежда все още относително позитивна. Но дългосрочно съществува и този допълнителен риск за внезапна криза“, предупреди икономистът.

Лингорски, посочи, че форумът в Давос е поставил тези въпроси доста по-ясно, отколкото преди.

„Проблемът е голям от монетарна гледна точка, защото ако макроикономиката на Европа изглежда добре като цяло, то някои нейни отделни региони далеч не са толкова добре“, категоричен е той.

Защо за България е важно да присъства на форуми като Давос? Къде са дългосрочните инвестиции в Европа?
Как трябва да се решават проблемите чрез ЕЦБ? Какво трябва да се направи при следваща низходяща фаза на цикъла? Защо в Европа няма общ капиталов пазар?

Вижте повече във видеото!

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (3)

2
 
8
 
3
преди 1 година
Няма профилна снимка
Рано е още, но след 15-20год. ще стане голяма криза. Това което се забеляза в Европа в последните години беше голямото печатане на пари, което доведе до голяма инфлация в сектора на имотите и в ханителния сектор. За да могат да раздават ипотеки, западните банки намалиха лихвите и увеличиха ипотечните срокове до 40-45г. , което ще рече бачкаш до живот за жилище. Обаче човек на 55г. - 65г по-бавно работи и по-трудно си намира работа, отколкото ако е на 30-35г., когато е взел кредита. В същото време се увеличава застаряването на населението в Европа - т.е. повече разходи за пенсии и медицинско обслужване. В един хубав ден, лихвите ще скочат, хората ще поостареят , нямат да могат да си обслужват кредитите, това ше доведе до същата криза от 2008, само че доста по-голяма, и вече и печатането на пари няма да помогне. А да не забравяме и автоматизацията в производството и услугите, доста хора ще останат без работа.
3
 
13
 
2
Jorkata до: Sakamano
преди 1 година
Не съм много сигурен...
10
 
4
 
1
преди 1 година
Има време до нова финансова криза.

Още от Европа
Проучване: Партията на труда печели европейските избори в Холандия