Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Има ли сигнали, че на големите банки в ЕС не им достига капитал?

Промяната в правилата за оценка на риска ще доведе до самосиндикално сриване на банковия сектор, каза журналистът Петър Илиев

гледано: 1788   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа
Предложенията на Франция и Германия за облекчаване на изискванията за банкови капитали са радикална промяна спрямо Базел III. Това е ясен сигнал, че на големите банки в Европейския съюз не им достига капитал. Ако тези предложения бъдат приети като постоянна мярка, това ще бъде краят на европейския банков съюз и еврозоната такива, каквито ги познаваме. Това заяви Петър Илиев, финансов журналист от Money.bg, в предаването "В развитие" по Bloomberg TV Bulgaria. 
Още по темата

"Промяната в правилата за оценка на риска ще доведе до самосиндикално сриване на банковия сектор. Създава се една зомбирана икономика и зомбирани кредитополучатели - ако се възстановят предпандемичните финансови регулации, тези които са получили облекчения, произтичащи от предложенията, няма да могат да си плащат кредитите. Вследствие на акумулираните загуби това ще нанесе жесток капиталов удар върху банките, като кредитори и кредитополучатели ще се спасяват без каквито и да е правила по директивата и регламента за преструктуране".

Петър Илиев заяви, че съществуват два варианта - "или ще се намери вариант за облекчаване и предложенията няма да бъде приети в техния вид, или те ще бъдат приети за постоянно, което ще доведе до скоростно печатане пари от ЕЦБ, заличайваки принципите на централната банка и Европейския банков надзор."

"Разхлабването на правилата не е в подкрепа на финансовата индустрия - не се намалява сложността на регулациите, а се извършва цялостно освобождаване от тях, при това не в рамките на банковата индустрия, а при големите кредитополучателите, които по принцип носят най-големия риск".

Още от разговора вижте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

 

 

По статията работи: автор Екип на Bloomberg TV Bulgaria

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
3
 
1
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Толкова ми е мъчно за горките банки. Когато са на печалба, печалбата си е за тях. Когато са на загуба "ги спасяват" и пак са на печалба.

Още от Европа
Кадър на деня за 22 октомври