IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Има значително разделение в управлението на финансовия и операционния риск в ЕЦБ

Това увеличава опасността финансовата институция да не разполага с цялостна картина на рисковете, на които е изложена, твърдят от Европейската сметна палата

19:28 | 04.06.12 г.
Има значително разделение в управлението на финансовия и операционния риск в ЕЦБ

Европейската сметна палата (ЕСП) извърши проверка по въпроса доколко е адекватна цялостната рамка за управление на риска в Европейската централна банка и провери дали финансовата институция управлява ефикасно оперативния и финансовия риск, съобщи пресслужбата на контролния орган.

В своя специализиран годишен доклад ЕСП заключава, че ЕЦБ е създала организационна структура с множество административни звена, в която ролите и отговорностите са добре разпределени. Въпреки това е налице прекомерно разграничение между управлението на финансовия и на операционния риск в банката, което увеличава опасността тя да не разполага с цялостна картина на рисковете, на които е изложена.

Освен това в годишните отчети на ЕЦБ се съдържа твърде ограничена информация относно определени въпроси, свързани с управлението на риска.

Оценката на рамката на операционния риск показва, че ЕЦБ разполага с ясно определена организационна структура и е въвела подходящи политики за управление на операционния риск. ЕСП обаче установи някои слабости в подхода на ЕЦБ за оценяване, извършване на мониторинг и контрол/намаляване на риска.

Прегледът на рамката за управление на финансовия риск показва, че разработената методология за това управление е солидна и подходяща за управлението на инвестиционните операции и политиките в ЕЦБ. Въпреки това са необходими подобрения в практическото приложение на методологията.

ЕСП отправя редица препоръки към Европейската централна банка за по-нататъшно усъвършенстване на цялостната рамка за управление на риска.

В ЕЦБ рисковете се управляват посредством две различни рамки. Звеното за управление на операционния риск (ORM/BCM) отговаря за всички операционни рискове, включително непрекъсваемостта на операциите. Отдел "Управление на риска" (RMA) отговаря за управлението на финансовия риск, включително инвестиционните дейности и кредитните операции на ЕЦБ.

Извършеният от Европейската сметна палата одит на оперативната ефикасност на ЕЦБ се основава на чл. 27, параграф 2 от Протокола за Устава на ЕСЦБ и на ЕЦБ.

Одитът за 2010 г. обхваща въведените от ЕЦБ процедури и системи за управление на риска, както и тяхното прилагане.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:43 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още