IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Имиграцията отново е в центъра на предизборната кампания във Великобритания

Нетният поток от имигранти извън ЕС всъщност е по-голям от този от Съюза

14:44 | 29.04.15 г. 2
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

В предизборната си кампания през 2010 г. лидерът на британската консервативна партия Дейвид Камерън заяви, че ще намали нетния брой на имигрантите с „десетки хиляди“. Като част от Европейския съюз (ЕС) обаче, той не притежава властта да спре имигрант, идващ от някоя от 27-те страни членки на съюза, съобщава Bloomberg.

Вместо това администрацията реши да спира, извежда и усложнява живота на хората, които всъщност може да спре. Сред тях са висококвалифицирани мигранти от страни извън ЕС – учени, инженери и представители на академичните среди.

С наближаването на поредните парламентарни избори, насрочени за 7 май, въпросът за имиграцията, на който Камерън непрекъснато трябва да отговаря, е защо не е изпълнил обещанието си. Министър-председателят твърди, че му се иска да може да направи повече и се ангажира с изпълнението на същата цел, в случай че бъде преизбран. Въпросът, който остава незададен обаче, е дали спирането на имигрантите е добра идея.

Опасността за Великобритания е, че такива хора са доста мобилни и могат да я напуснат, оставяйки я без ценните си умения. В същото време много имигранти смятат средата в страната за враждебна.

Според Алисън Харви, юридически директор на Асоциацията на практикуващите в сферата на имигрантското законодателство, все повече от най-мобилните служители търсят други места за реализация.

„Хората, за които говорите, са обикновено хора, които имат избор“, казва Харви. „Те могат да работят и във Великобритания, и в Япония, и в САЩ. Изборът им без съмнение е повлиян от нещата, които виждат“.

Според Харви британските работодатели също изпитват затруднения. Според нея „това, от което се нуждае бизнесът, е реална сигурност. Той се нуждае от увереността, че нещата няма да се променят. Ако доведа някой тук, трябва да бъда сигурна, че не го заблуждавам.“

Нийл Карбъри, директор на отдела по заетостта към Конфедерацията на британската индустрия, похвали правителството за това, че позволява на компаниите да водят в страната вече нает персонал от чужбина, но казва, че проблемите започват „когато се опитат да направят нещо малко по-различно“.

Той цитира технологични компании и японски автомобилни производители, които срещат трудности, когато поискат да доведат специалисти във Великобритания за няколко месеца. А това са „компании, които имат вериги за доставки по целия свят и световна мрежа от клиенти“.

„Системата е бюрократична“, добавя той. „Има риск да изградим такъв образ на Великобритания, който да се окаже пагубен за инвестициите“.

В миналото дебатите около имиграцията в британската политика се свързваха с расата, а не с пренаселването. През 1964 г., когато по време на предизборни кампании се появяват плакати с призив гласоподавателите да не гласуват за лейбъристите, ако не искат чернокожи за съседи, емигрантите от страната са били повече от имигрантите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 18:15 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
бай Промо
преди 8 години
Въпросът е, защо проблемът за имиграцията и безработицата не е и в предизборната кампания и на BG? Като сме се нагласили да приемаме квота от ЕК за 'сирийски' имигранти кой и каква заетост смята да създаде и осигури на тези хора и за колко време? Трябва да се направи нещо по-конкретно, а не само общи приказки, като напр. Проект за тотално почистване и боядисваме със сигнална боя на тунелите на ж.п.-то, за което ще ни трябват еди-колко си пари по проекта -за продухване и прочистване на 100-год сажди за еди колко си кв.м. тунелна стена -еди колко си имигратски човеко-часа х часова надница -еди колко си разходи за труд; за боядисване на тунели със светло-жълта фосфорна боя -еди колко си човеко-часа и еди колко си разходи за материали и консумативи -значи може да се осигури заетост на толкова човека за толкова време и после вече нямаме никаква представа нито кой какво ще прави нито къде ще ходи.А иначе с такива икономически абстракции 'трябва да им се осигури заетост' това е несериозно
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 1
nocalled
преди 8 години
само се вайкат рижите педалки, че поляци, българи и румънци са ги превзели а не виждат, че в лондон 75% са индианци и ***, арабелите също са там
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 0
nocalled
преди 8 години
само се вайкат рижите педалки, че поляци, българи и румънци са ги превзели а не виждат, че в лондон 75% са индианци и ***, арабелите също са там
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още